Зоните за прием в първи клас - по блокове

644
Зоните за прием в първи клас - по блокове

Прилежащите райони са описани в системата за прием на Столична община

Зоните на прилежащите райони към училищата, по които ще се приемат бъдещите първокласници, са описани по улици и блокове. Това става ясно от проекта на система за прием в първи клас в София. Както „Монитор“ вече писа, основна тежест в класирането тази година ще има уседналостта в близост до желаното училище – т.е. адресната регистрация в прилежащия район.

В тази връзка, границите на общинските школа са описани по улици и блокове и родителите могат да се запознаят с тях на сайта на Столичната община (СО), където е публикуван и проектът на системата за прием в първи клас. Заместник – кметът по образование Тодор Чобанов обясни, че тази година блоковете в прилежащите райони към училищата са изрично изброени, защото при предишната кампания имало проблем при определяне на зоните.

Районирането се извършвало чрез софтуер и имало случаи, при които един и същи блок попадал в различни прилежащи територии. Правилата за прием на СО са изцяло съобразени с наредбата на образователното министерство, която разделя кандидатите в четири групи. Най-голям шанс да бъдат приети в желаното школо ще имат децата с адресна регистрация в района на училището над три години. Във втора група пък ще са хлапетата с уседналост между 1 и 3 години, а в третата – с регистрация от по-малко от година.

В четвъртата последна група ще са кандидат първокласниците, които живеят извън прилежащия район на училището. Адресната регистрация няма да се точкува. Вместо това приоритетно ще се приемат децата от първа група и при наличие на свободно места, ще се преминава последователно към следващите три. Допълнителни критерии ще бъдат допускани само в случай че има хлапета от една и съща група, които са повече от свободните места в дадено училище.

Критериите са общо 4. За първия се дават 16 точки, в случай че детето имат братче или сестриче, записано в същото училище. За кандидат-първолак с двама починали родители са отредени седем точки, а за дете с трайни увреждания над 50% - пет точки. Предимство от три точки е отредено и за хлапетата, които са били в подготвителна група в училището, в което кандидатстват. Проектът на Системата за прием в първи клас, в който са описани и прилежащите райони на общинските училища може да намерите тук.

Добави коментар