Злато за българчета математици

39
Злато за българчета математици

Тийнейджърите с медали на олимпиада

И докато скорошен доклад на Европейската комисия подреди българчетата сред най-слабите по математика в Европа, младите ни математици се върнаха с поредни златни медали. Ученическият ни отбор извоюва изключителен успех на азиатската тинейджърска олимпиада по математика в Непал.

Състезателите от математическите гимназии в София и Бургас се прибраха от Катманду с 11 медала и с купата за първо място в отборното класиране. В Непал страната ни беше представена от 12 деца от 8, 9 и 10 клас. Те решаваха задачи с ученици от още 12 държави от Азия, Европа и Африка. Деветокласникът Емилиян Рогачев единствен от 136-те състезатели успя да реши за 15 минути следната задача.

„Имаме 10 отбора по футбул. Всеки срещу всеки играе, като по старата система за точки отборите получават по 2 - 1 и 0, а по новата съответно 3 - 1 - 0. И се оказва, че по старата система последният отбор всъщност е първи. Проста формулировка и решение, но за малко време не се решава бързо”, каза медалистът пред бТВ.

Учениците се прибраха с четири златни, три сребърни и четири бронзови медала.

„Така се печели, така печелят екипите на Китай. Те започват с един отбор, който се учи една, две години как да се състезават и след три години са първи. Този път с тяхната тактика ги бихме”, коментира Ирина Шаркова, учител в Софийската математическа гимназия.

Учителите признаха, че децата не могат да пожънат този успех на олимпиадата в Непал само с гимназиалната подготовка. Всяко дете е посещавало и извънкласни упражнения.Добави коментар