Житейски умения, които ще научат децата на отговорност

323
Житейски умения, които ще научат децата на отговорност

Да научим децата си на умения, които им помагат да станат отговорни човешки същества, не е нещо, което може да се случи за ден или седмица

Да научим децата си на умения, които им помагат да станат отговорни човешки същества, не е нещо, което може да се случи за ден или седмица. Необходимо е време, усилия и последователност. Всичко трябва да започне докато са малки и да надграждаме уменията им с напредване на възрастта.

Децата растат, колкото и понякога на родителите не им се иска, и е наше задължение да ги направим отговорни и готови за живота, който ги чака. Ето няколко умения, които трябва да изградят преди детето да стане пълнолетно.

1. Да готвят

Всяко дете трябва да се научи да готви, преди да напусне дома си като възрастен. Има няколко причини за това – научава се да яде по – здравословна храна, няма да харчи излишни средства за хранене навън и изгражда по – добър режим за хранене.

Още докато са малки ги включвайте в процеса на готвене, учете ги как да включват и изключват фурната, не забравяйте да им покажете, че е важно да бъдат внимателни да мислят за безопасността.

Способността да се готви е нещо, което след това може да расте и да процъфти в зряла възраст.

2. Как да пуска пералнята

Колкото и да не ви се вярва, но има възрастни хора, които не умеят да боравят с пералната машина. Научете детето докато е малко как се пуска, как се сортира прането, кога се използва сушилня и кога не, как се мятат дрехите. Това са важни неща, които ще му бъдат от полза в момента, в който заживее само.

Ако е още малко, накарайте детето си да сгъва прането с вас. Превръщането на прането в част от техните редовни задължения ще им помогне да развият отговорност, като същевременно ще ви помогне с домакинството.

3. Да управляват парите си

Децата трябва да се научат как да управляват парите, за да могат да се справят с финансите си като възрастни. Ще откриете, че някои деца са пестеливи, а някои – харчат всичко. Покажете им, че трябва да има баланс, че трябва да бъдат отговорни с парите си в детството.

4. Изкуството на разговора

Започването на разговор с някого е от съществено значение за отговорността в живота. Как детето ви някога ще успее на интервю за работа, ако не познава изкуството на водене на разговори?

Освен това, умението ще им помогне да изградят приятели и връзки. Това ще ги направи по – уверени и сигурни в себе си, когато са в кръг с непознати.

5. Да постигат целите си

Трябва да научим децата си как да определят и постигат цели, ако искаме те да са отговорни възрастни. Не е необходимо да си поставят житейските цели на 12-годишна възраст, но за тях е полезно да имат такива, които се отнасят за живота и възрастта, в която са.

Научавайки ги да правят това, когато са малки, е от съществено значение, за да се превърнат в успешните и отговорни възрастни. Децата от всяка възраст могат да си поставят краткосрочни и дългосрочни цели.


6. Да изградят хранителни и тренировъчни навици

Отговорността към нашето тяло е основна за оцеляването. Ако не можем да се грижим за тялото си, тогава няма как да водим здравословен живот. От нас зависи като родители да научим децата си на здравословни хранителни навици и да им покажем, че трябва да се движат и тренират. Примерът с нашето поведение е един от най-добрите начини и те да започнат да го  правят. 

7. Да се обличат правилно

Да си отговорен за облеклото и външния си вид е важно. Ако излизате с намачкани и скъсани дрехи, или липсващо копче на палтото, най – вероятно и вашето дете ще бъде така един ден. Научете децата си да бъдат винаги спретнати и чисти, покажете им, че техният външен вид създава първите впечатление. Показвайте им кога, какво трябва да обличат и да бъдат уважителни към хората и повода, по който го правят.

8. Как да използват инструменти 

Когато детето ви напусне дома си като възрастен, е хубаво да знае как да използва елементарни инструменти като чук, отвертка, как сменя електрически крушки и да отстранява дребни повреди.

9. Да управлява времето си

Децата започват да учат управлението на времето от ранна възраст – кога стават, кога закусват,  в колко часа излизат, кога да се приберат. Това ги прави отговорни и им помага да оцелеят в забързаното ежедневия. Учете ги, че трябва да разпределят деня си, да планират и им покажете колко е важно да бъдат точни!Добави коментар