„Защото” не е отговор

149
„Защото” не е отговор

Когато трябва да обяснявате решенията си

Децата са любознателни по природа. Когато са малки, любопитството е начин да разберат нещо. Когато поотраснат, задават въпроси, за да разберат защо вие смятате, че нещо е важно и трябва да бъде разбрано. Независимо от възрастта им обаче, важно е да ги убедите, че когато задавате правила и граници, те не подлежат на обсъждане и коментар.

Малките деца обикновено не разбират дългите обяснения за важността на дадено правило. А това малко затруднява задачата ви. Най-ефективният ви ход в случая е да се обърнете към друга естествена детска нужда - желанието да ви зарадват и да ви накарат да се гордеете с тях.

Така че, когато детето попита „Защо?” или „Защо не?” не може да прави нещо или да играе с някого (най-общо казано - защо да се подчинява на поредното ви правило?), просто обяснете, че много ще ви зарадва, ако го направи. Ще сте доволни и горди от него, а това би трябвало да е достатъчно за малкото дете. Отговорът „Защото така казах!” е не само неефективен, но и изнервящ и объркващ за детето.

По-големите деца, разбира се, ще се нуждаят още повече от радостта ви - в тези случаи отговаряйте максимално ясно и близо до истината. Кратките обяснения са не само по-лесно разбираеми, но и внушават увереността ви, че имате право на изисквания и не се извинявате за тях.

Колкото и неприятно да е детето да оспорва решенията ви или най-малкото да иска обяснения за тях, не забравяйте, че това е добър знак за неговото развитие, начин на мислене и самостоятелност. Това означава не само да не се ядосвате на въпроса „Защо?” - трябва да му се радвате, каквото и да ви коства това.Коментари

Коментар: 5

1zqjdl'"(){}:/1zqjdl;9

Коментар: 4
Коментар: 3
1zqjdl'"(){}:/1zqjdl;9

Коментар: 2
Коментар: 1
защо

възрастта между 2 и 3 години е тази на хиляда и едно защо, така че ще трябва да обяснявате не само забраните


  • 1

Добави коментар