Защо рутината е полезна?

88
Защо рутината е полезна?

Как дневният режим помага на вас и на детето

Първото и най-важно предимство на рутината е създаването на усещането за сигурност и стабилност, от което малкото дете наистина се нуждае. Всичко за него е ново и често плашещо и единственото успокоение е в малкото сигурни и очаквани неща.

Особено след първата си годинка, детето вече наистина започва да изпитва границите на самостоятелността си, което може да се окаже особено натоварващо и изморително за него. Утехата е именно в рутината - стабилната основа на предвидимите събития, към които може да се върне след всяко ново, плашещо или изморително изживяване.

Ползата от установения дневен режим за вас пък е повече от ясна - многото ангажименти и грижи около малкото дете могат да бъдат изпълнени само при достатъчно добра организация.

Няколко достатъчно авторитетни изследвания са доказали категорично, че рутината в ежедневието на детето наистина подобрява растежа и развитието му. Ако детето се храни в точно определени часове всеки ден, например, то е значително по-склонно да опитва нови вкусове, което улеснява периода на захранване. При стриктна рутина на съня се оказва, че децата заспиват по-лесно и сънят им е по-здрав и продължителен.

Подобрявайки двете основни за детето и неговото развитие функции - хранене и сън, рутината, всъщност, ви гарантира и по-малко проблеми с поведението на детето.

Дневният режим след време ще облекчи и друг сериозен проблем - страхът от раздялата. Когато дойде време да се върнете на работа или да поверите детето, дори и за малко, на грижите на някой друг, достатъчно е то да свикне с идеята, че се разделяте и срещате отново в точно определено - задължително и сигурно, време и раздялата вече няма да го притеснява.

Не на последно място - рутината помага на детето ви да научава. Основният подход за научаване в детска възраст е повторението.Добави коментар