Защо плаче детето?

154
Защо плаче детето?

Това може да са част от причините за сълзите му

Нормално е децата да плачат, както е нормално родителят да бъде обезпокоен от дете, което плаче често. Особено когато не можете да разберете причината.

Ако детето не може да говори, то няма как да каже кое предизвика плача му. Но и дори, когато децата започват да се изразяват вербално, причината за сълзите им, може да не е рационална.Защото те си измислят какви ли не причини – от това, че не харесва обяда, до това, че не му позволявате да яде храната на кучето. Все пак плачът може да бъде и здравословен.

Има доказателства, че хората се чувстват по-добре, след като плачат, ако имат емоционална подкрепа и ако плачът води до решение или по-добро разбиране. При малките деца обаче е по – различно и ако се колебаете, в какво се изразява проблемът, вижте няколко възможни причини.

Преумора

Ако малкото не е спало следобед или сутринта е минала в безспирна игра и тичане, е нормално да бъде уморено. При положение, че не може да каже обаче, то плаче, търсейки своята доза сън. Затова не сменяйте рутината му и му осигурявайте достатъчно почивка и сън всеки ден.

Гладно е

Понякога улисани в игра, децата не се сещат за ядене. Когато усети глад обаче, ако не може да си каже, следва плач. За бебетата пък храната е причина за плач, особено ако са се събудили от дрямка. Затова, предложете нещо малко и ако се успокои, знайте, че това е причината.

Превъзбудено е

След парти или рожден ден, шумът и суматохата могат да станат твърде много за децата. И често, те не могат да кажат какво не е наред. В този случай, отделете го от тълпата и го успокойте, гушнете го, за да си почине.

 

Стресирано е

Стресът е голяма причина за сълзите, особено при малко по-големи деца. Ако децата имат твърде много задачи и изисквания към тях това, може да се почувстват емоционално изтощени. Децата се нуждаят от свободно време да играят, както и да се отпуснат.

Те също могат да бъдат стресирани от това, което се случва около тях, като например неприятности в брака на родителите им, промяна в училище, или дори събития, които слушат във вечерните новини. Когато детето изпитва тежестта на стресови събития, тя може да стане много лабилно.

Опитайте се да им създадете спокойна и релаксираща обстановка и им създавайте повече положителни емоции.

Иска внимание

Изглежда, че идва от нищото - детето играе щастливо, после му обръщате гърба и то плаче. Защото знае, че плачът е чудесен начин да привлечете вниманието ви.

Ако му се скарате, може да предизвикате още повече гняв и плач. Просто го успокойте и му обърнете внимание докато се успокои. При следващата игра постепенно го оставяйте само, но да ви вижда.Добави коментар