Защо палавите и активни деца са най-щастливите

114
Защо палавите и активни деца са най-щастливите

Докато много родители си мислят, че децата им трябва да бъдат мирни и тихи, психолозите казват, че ако са палави може да им помогне за по – нататъшното развитие в живота

Докато много родители си мислят, че децата им трябва да бъдат мирни и тихи, психолозите казват, че ако са палави може да им помогне за по – нататъшното развитие в живота. Затова винаги, когато видите, че детето ви излиза извън контрол, вероятно е по-добре да си поемете дълбоко въздух и да помислите как това влияе върху неговото развитие и успех.

Ето защо непокорните и палави деца са по – щастливи.

 1. Те ​​са по-независими и не се страхуват да се изразят.

Всяко дете е уникална личност и има свой си начин на взаимодействие със света. Ако родителите му постоянно се опитват да поставят детето в кутията, но то може да страда от проблеми със самоизразяването и да не може да определи истинските си желания. Напротив, палавите деца не се страхуват да покажат истинския си характер и независимост.

2. Това е техният начин да опознаят света и той е ефективен.

Децата използват сетивата си, за да си взаимодействат със света - те са изключително сензитивни, харесва им да са силни и не могат да бъдат мирни за минута. Ако родителите принудят децата да мълчат и да не проявяват никаква инициатива, детето губи възможността да опознава света. Непокорните деца са по-любопитни и не трябва да се потиска желанието им да учат.

3. Те просто следват естествените модели на поведение.

Повечето деца са изключително активни и малко палави, това е част от тяхната природа. Те не се страхуват да изразят своите чувства и да действат шумно и лудо. Това означава, че са щастливи и уверени в собствената си кожа.

4. Те могат да разбират по-добре емоциите си.

За палавите деца е по-лесно да изразят и показват емоциите си, а в по – зряла възраст и да  проявяват зрялост, що се отнася до тях. Те знаят, че емоциите са важна част от живота им и се научават да разпознават и уважават тези и на хората около тях.

 

5. Те не слушат какво казват другите хора.

Палави деца не търсят одобрение. Те знаят какво е добро за тях и не се страхуват да следват пътя си. Те знаят, че дори и да се провалят, това няма да е краят на света и няма ситуация, която да не може да бъде поправена. Децата не се срамуват, че изглеждат глупаво или ще бъдат критикувани, тъй като знаят, че най-важното е тяхното мнение.

6. Те не се чувстват принудени да отговарят на определени критерии, за да накарат хората да ги обичат.

Палавите деца не държат емоциите си в бутилка, тъй като знаят, че родителите им ще ги обичат, независимо какво и поведението им. Тези деца растат в атмосферата на сигурност и родителите им обикновено имат достатъчно вътрешни ресурси, за да се справят с тях. Когато се дава емоционална подкрепа на децата, те се учат и възпитават по – добре, без да се чувстват потиснати.

7. Те имат по-добри умения за решаване на проблеми.

Покорните деца често страдат от прекомерен ред и дисциплина и следват едва ли не строго правила. Палавите деца са по-спонтанни и са готови да  изпробват различни подходи, за да се измъкнат от неприятности. Те са по-устойчиви на стрес и могат да отстояват себе си.

8. Те са по-креативни.

Палавите деца имат богато въображение и нямат търпение да изпробват идеите си. Като възрастни, тези деца демонстрират творчески подход във всички сфери на живота и знаят, че има две страни във всяка ситуация. Те не се страхуват да изразят себе си.

9. Те знаят, че са достатъчно добри точно такива, каквито са.

Палавите деца знаят, че заслужават да бъдат обичани безусловно и няма нужда да се опитвате да  печелите любовта им с добро поведение. Сигурни са, че вече са достатъчно добри и няма какво да доказват. Това не означава, че те не се опитват да бъдат по-добри, но го правят за себе си, а не за да угодят на хората около тях.

 Добави коментар