Защо обличането на децата е борба

83
Защо обличането на децата е борба

Всяка сутрин въздишате дълбоко, преди да влезете в стаята на детето си, знаейки, че ще прекарате следващите пет до 35 минути в преговори какво ще облече

Всяка сутрин въздишате дълбоко, преди да влезете в стаята на детето си, знаейки, че ще прекарате следващите пет до 35 минути в преговори какво ще облече. Може да отнеме пет минути, ако децата просто облекат това, което извадихте предната вечер. Или 35 минути, ако дъщеря ви настоява да носи роклята, с която беше вчера (тя няма понятие за време и „вчера“ може да означава всеки момент от живата й памет!

Тъй като това е почти универсално поведение при малките деца, най-вероятно искате да знаете, защо обличането трябва да е такъв кошмар и кога ще свърши? Въпреки че няма много изследвания, които се фокусират конкретно върху конфликтите в облеклото между родители и деца, отговорите според експерти са:
1), защото облеклото е един от малкото начини, по които малките деца трябва да изразят своята самостоятелност и
2) никога, никога няма да свърши.

Деца преминават през етап на развитие, наречен „автономия срещу срам и съмнение“, вторият от осемте етапа на психосоциалното развитие, идентифициран в средата на 1900 г. от пионер-психолог на име Ерик Ериксън . Децата на този етап изследват границите на личния си контрол, теоретизира Ериксън. „Това е заложено в малките деца и деца в предучилищна възраст, че те могат да бъдат автономни“, казва Сали Бевил Хънтър, доктор по клинични въпроси, клиничен асистент в Университета на Тенеси, Ноксвил. „Проблемът е, че те не са особено способни да вземат рационално решение.“ Ако не дадете на децата достатъчно място за независимост, те изпитват срам и започват да се съмняват в способностите си.

Това желание децата да изразят своята самостоятелност често се превръщат в битката за  обличане. Има много малко начини децата да търсят независимост или да ви покажат волята си да имат някакъв контрол върху това, което докосва телата им.

Предлагайте избор. Можете да насърчите независимостта им, като се съобразите с подходящо сезонно облекло и предлагате на детето си два или три разумни избора.

Спечелете битките интелигентно. Например, ако имате дете, което носи само поли или рокли, а навън вали сняг, не се борете с нейните предпочитания - ще загубите. Можете да предложите няколко варианта на топли рокли и да ги комбинирате с пуловери, например.

Когато децата пораснат, битките се променят, каза д-р Карол, "но трябва да се предадете." Това е така, защото дрехите са маркер за независимост на децата, а също и защото те скоро ще ви надхитрят. Затова бъдете разумни, дайте им избор и ги накарайте да се почувстват победители.
Добави коментар