Защо някои тийнейджъри внезапно надебеляват?

274
Защо някои тийнейджъри внезапно надебеляват?

Забелязали ли сте това явление?

Английски учени установиха, че в периода на полово съзряване внезапното покачване на килограмите може да се дължи на факта, че през този етап от живота на човека организмът се нуждае от по-малко калории по време на покой.

Учените допълват, че на 15-годишна възраст се изгарят средно 500 калории по-малко в състояние на покой, отколкото при 10-годишните деца.

Това количество калории е еквивалентно на една изморителна тренировка.

Освен това голяма част от енергията се изразходва от човека именно чрез поддържането на работата на вътрешните органи – мозък, сърце, черен дроб, бъбреци, а не посредством физическа активност.

Този феномен е открит от учените в резултат на 10-годишни изследвания, в хода на които е наблюдавано здравословното състояние на 279 деца.

Специалистите уточняват, че независимо че в периода на полово съзряване организмът активно расте и трябва да изразходва повече енергия за изпълнение на базовите функции, потребяването на калории се понижава.

Трябва да знаете, че възстановяването на по-големия брой калории в състояние на покой се наблюдава при тийнейджъри, навършвайки 16 години.

Ето защо някои тийнейджъри надебеляват необяснимо бързо през пубертета.Добави коментар