Защо детето спи на четири крака?

5775
Защо детето спи на четири крака?

Обясняват педиатри и психолози

Някои деца по време на сън се обръщат по корем и спят върху ръчичките и крачетата си. В тази позиция дупето сочи нагоре, коленете са сгънати, а едната буза е опряна в леглото. А когато обърнете детето да спи по гръб или настрани, след известно време то отново се намества в любимата поза. Какво му има?

Според педиатрите, ако детето е здраво, спи дълбоко в продължение на 3-4 часа, не пищи и не плаче, всичко е нормално. Много деца в ранна възраст, а и по-нататък спят в гореописаната поза – на четирите си крайника. Тази поза е характерна, например, за по-едрите деца.


Здравото дете спи в най-разнообразни пози. И обикновено педиатрите не се вълнуват от позата му, толкова колкото самите родители. Въпреки това детските психолози смятат, че любимата поза на детето никак не е от без значение и са склонни да я тълкуват. Ето какво казват психолозите за различните пози на сън.

Когато детето спи по корем, то демонстрира своята подчиненост на обстоятелствата, неувереността в силите си и зависимостта си от вас. От гледна точна на педиатрите обаче тази поза е добра, тъй като подпомага правилното развитие на тазобедрените стави и масажира стомаха. При част от децата спането по корем е любимо години наред.

12 причини за бебешкия плачС времето децата започват да спят настрани. Психолозите обясняват тази поза като признак на умиротворение и подчиненост.

Позата с дупето нагоре върху четирите крайника
, според психолозите, символизира преодоляване на препятствие, съпротивление, инат. На дете, което спи така, не му харесват отношенията с обкръжаващия го свят и то е готово в една или друга форма да преправи света. Възможно е, именно такъв да е бъдещият му характер – инатлив и самостоятелен.

Кошмари говорят за болести

Да разгледаме още две пози на сън.

Ако детето ви е привикнало да спи по гръб с разкрачени крака и ръце покрай главата – много му е добре. Мъникът е отпуснат и доволен. Чувства се в безопасност. За съжаление, малко са децата на възраст над 6 месеца, които спят по този начин.

Когато детето спи свито на кълбо, то дава сигнал за тревожността и неувереността си. Иска да се върне в утробата на майка си, търси защита и безопасност.

Оглупяваме от недоспиванеДобави коментар