Защо детето иска една и съща приказка

1082
Защо детето иска една и съща приказка

За всяко нещо си има причина

За всичко в живота има причини. Ако детето в даден период от своето развитие е било заинтересовано от една приказка, това не е случайно.

Ще ви посочим няколко причини, поради които мъникът ден след ден иска да слуша именно тази история.

1/ Любимата книга детето разбира напълно. Всичко в нея е изяснено и понятно. Нищо не го плаши. То отново и отново я пресъздава в ума си.

2/ Важен момент: все още не до край е формирана нервната система на детето. Тогава се изисква повече време, отколкото на възрастния човек, за да се разберат емоциите, които героите провокират у малкото дете. То има нужда да чува приказка пак и пак, за да разбере историята като цяло.

3/ Тревожните деца обичат истории, чийто сюжет знаят предварително. Така те се зареждат с увереност в бъдещето. Дори и да има трудности, всичко ще бъде наред. Преигравайки един и същи сценарий в ума си, детето по-лесно стига до извода, че безизходни ситуации няма.

4/ Ако детето ви иска да му четете една и съща приказка, това означава, че тази история в момента съответства на емоционалното му състояние. Тя е открила отклик в душата му.5/ Прочитайки отново и отново една приказка, родителите имат възможността да развиват речта на своето дете и да попълват речниковия му запас. За целта е необходимо всеки път да четете историята по-разному. Например ту бавно, ту бързо. Може да четете с различни интонации, а също така да спрете и да попитате детето въпрос – знае ли как ще продължи приказката, какво ще направи сега героят и т.н.


Добави коментар