Защо българчетата се съпротивляват да четат книги?

137
Защо българчетата се съпротивляват да четат книги?

При формиране на вкус към четенето ролята на бащата е много важна

Децата се съпротивляват да четат, защото най-често възрастните ги "натискат" да четат книги, които всъщност изобщо не са им интересни, заяви Валентина Стоева от фондация "Детски книги". Според нея младите гледат по съвсем различен на света и искат да намират отговорите на своите въпроси в четивата си.

"Възрастните им дават книгите от своята младост, класика, а малките искат нещо, което им е интересно на тях", каза Стоева. По думите й проблемът идва и от разликата в езика на четивата. Повечето от младите днес живеят в града, някои от тях изобщо нямат село и не им е ясно какъв е животът там, как да разберат нещо, което нито познават, нито ги интересува, каза Стоева. Според нея същият проблем се среща и в училище.

Произведенията в учебната програма са чудесни като литературознание, като история на литературата, но всъщност не дават отговори за света на съвременните деца и затова повечето изобщо не обръщат внимание на т. нар. задължителна литература през лятото, посочи Стоева.

При формиране на вкус към четенето ролята на бащата е много важна според всички съвременни световни изследвания, допълни тя, цитирана от Дарик радио. По думите й, когато майката чете на малчугана, тя задава повече "учителски" въпроси, защото се стреми да научи хлапето на всичко, което тя самата знае.

Когато бащата чете, той няма тази обремененост, и всъщност помага да се развие абстрактното мислене и въображението на детето, допълни Стоева. Тя уточнява, че заради хлапетата си, към книгите трябва да посягат и татковците, които нямат интерес към литературата. Ако иска да помогне на собственото си дете, трябва да започне да чете приказки, а току-виж му станало интересно и самият той може да започне да търси книгите, обясни Стоева.

Добави коментар