Заради коронавируса: Е-лавка в училище

722
Заради коронавируса: Е-лавка в училище

Забраняват джобните на малките и почерпката за рождени дни

Децата от 1-ви до 4-ти клас ще могат да се възползват от „Електронна лавка“, тъй като няма да им е позволено да ходят до тази в сградата на училището. Целта е да не носят джобни, за да се предотврати разпространението на COVID-19. Това е било разяснено по време на първата за година родителска среща в някои столични училища, като на повечето места са били проведени онлайн заради пандемията.

Услугата ще бъде предоставена от фирмите, които отговарят за кетъринга и ще доставят храната на място. Така родителите ще имат възможност освен да заредят купона на детето, да му поръчат и нещо от училищния бюфет. Обядът на децата ще бъде доставен до класните стаи в еднократни прибори, които след това се събират и изхвърлят в чували извън сградата на училището. Заради приборите пък цената на купона в някои столични школа ще се вдигне с 0,30 лв. и вече ще струва 2,80 лв. За да не се разпространяват зарази, децата няма да имат право да си споделят храна.

Забранени са и почерпките за рождени дни, дори шоколадови бонбони. Чиновете в класните стаи пък на повечето места ще са разположени шахматно, за да се спази отстояние от 1,5 м. Отново с цел безопасност някои часове по физическо ще се провеждат дори извън училището, в парк, където е спокойно, няма струпване на хора, но и времето позволява, посочва вестник Монитор.

Сутрин родителите ще са длъжни да изчакат детето пред училището, докато мине през филтъра за проверка на температурата. За целта в някои школа ще използват термотаблети, и то с лицево разпознаване, за да не се налага учениците да носят в себе си и магнитните пластики, които се изискват за пропускателния режим.

Задължение на децата ще бъде да влизат директно в класните си стаи, а не да се разхождат по коридорите, за да нямат досег с други паралелки. Ще се движат вдясно по коридора, като всекидневно дежурен учител ще следи за спазването на мерките в коридорите. Ако на някое дете му се наложи да ползва тоалетна по време на час пък, ще трябва да излезе задължително с предпазна маска.

Добави коментар