Започна борбата за първи клас

72
Започна борбата за първи клас

Родители се борят за място в елитно училище

В София борбата за записването за първи клас в елитните училища вече започна. Въпреки че официално приемът е насрочен за края на май, в някои учебни заведения кандидат-първокласници вече са два пъти повече от свободните места.

Около 10 хиляди деца се очаква да прекрачат за първи път прага на класната стая в София на 15-ти септември. Те ще бъдат разпределени в 164 масови училища. Места ще има за всички, уверяват от инспектората.

Много от родителите обаче няма да успеят да запишат детето си в избраното от тях училище, а ще трябва да се примирят с компромисен вариант. В някои от по-авторитетните учебни заведения броят на кандидат-първолаците вече е в два пъти по-голям от броя на свободните места.

Пример за това е 119-то училище. Половин година преди първия учебен ден в него вече са приети молбите на над 200 кандидат-първолаци, съобщи ТВ7.До края на май, когато приключва кампанията, се очаква броят им да нарасне още няколко пъти. Свободните места за първи клас тук обаче са едва 130. Затова отсега е ясно, че ще има десетки разочаровани родители.

Подобно е положението и в 18-то училище. При 150 места там вече са кандидатствали около 340 деца. До началото на приема се очаква кандидат-пърловолаците да станат 700.

По закон училищата си избират деца по различни критерии, изготвени от педагогическите съвети. Най-често предимство имат тези с увреждания, малчуганите, които живеят наблизо, имат брат или сестра в училището или чиито родители работят в района.

Според Просветното министерство проблем с местата няма. Борба за място в авторитетните училища има всяка година, но според ведомството за първокласниците е по-важно да учат близо до дома си. От инспектората увериха, че места ще има за всички, макар и не в желаните от тях училища.Добави коментар