Записват първолаци онлайн

153
Записват първолаци онлайн

Ранните дати в две училища предизвикаха истерия в останалите

Столични училища започнаха да отговарят на родителската истерия за записване в първи клас, като приемат документи онлайн. Първото школо, което ще тества подобна система, е 31-во СУЧЕМ, известно още като "Бастилията". Още от следващата седмица то ще даде възможност на родителите да подават заявления през нета и така да си спестят висенето на километрични опашки и късането на нерви.

"Мисля, че сме първите в София, които го правят. Ще използваме онлайн формата да проведем и някои проучвания, които са важни за нас - например защо родителите са ни предпочели", разказа директорът Надежда Николчева. В анкетата ще има и въпрос какви препоръки биха дали към училището, ако вече имат по-големи деца, които учат в него.

При кандидатстването родителите ще могат да пращат сканирани исканите документи и да занесат оригиналите едва на финала, когато записват детето окончателно. Училището най-вероятно ще промени и някои от критериите си за прием, като увеличи броя на точките за родители, които работят в района на школото. Идея за онлайн приемане на документи, поне пилотно в някои райони, имаше и в Столична община. За целта обаче трябва да има общи критерии за всички училища. В момента школата сами решават с какви изисквания да приемат и откога да се подават заявленията.

Именно ранните дати, на които две столични училища изтеглиха приема на първолаци тази година, предизвикаха истерия и в останалите школа. 51-во СОУ започна да приема документи още от 3 януари, а 119-о - от 6-и, заради засиления родителски интерес. "Ние ще започнем кампанията чак от април, но въпреки това още на Богоявление и при нас имаше опашки от родители, които бързат да не изпуснат началната дата", разказа Весела Палдъмова, директор на 134-о СОУ, известно още като "еврейското".

Родителите прегрели и телефоните да питат кога школото започва да записва първолаци. 134-о е едно от най-търсените училища, всяка година по няколко деца се борят за място в него. В началото обаче се приемат по право всички деца от еврейски произход, защото това е единственото школо, в което се учи иврит.

Бъдещите първолаци се явяват на интервю. За да бъде проведено то обаче, всяка година Районният инспекторат по образованието трябва да даде одобрение. Затова и датата е изтеглена по-късно. Миналата година броят на учениците в 134-о бе намален от 28 на 26 деца в паралелка. "Тази година отново сме поискали да приемаме по 28 първолаци, но все още не знаем какъв ще бъде отговорът", каза Палдъмова, цитирана от вестник "Стандарт".

Родители са нагнетили телефоните и в други школа, за да не изпуснат началните дати за прием. Повечето от тях обаче започват приемане на документи от февруари или април. Една от причините за огромните опашки и спането пред училищата е и това, че входящите номера играят роля при класирането, когато всички други критерии са изчерпани. Въпреки това много голяма рядкост е да се стигне до класиране по входящ номер в най-търсените школа, разказват директори.Добави коментар