Заекването при тригодишните

391
Заекването при тригодишните

Закването, проявяващо се при деца на три и повече години, е проблем, познат на много родители

Закването, проявяващо се при деца на три и повече години, е проблем, познат на много родители. Освен изпитание за възрастните, заекването е такова и за малкото човече, което започва да се сблъсква оттук нататък с редица неприятни моменти. При такива обстоятелства започват и проблеми в социализацията, ученето, понижава се самооценката на детето и е напълно възможно да се развие силен комплекс за непълноценност за цял живот.

Когато детето ви заеква, не можете да си позволите да се надявате, че с времето проблемът ще се реши от само себе си. Задължително се консултирайте с логопед. Лечението на заекване протича комплексно и се назначава специална терапия. Колкото по-рано започне лечението на проблема, толкова по-големи са шансовете той да бъде разрешен благополучно.

Единственото нещо, което трябва да направите в името на детето си, е от момента на проговарянето му да го наблюдавате и при първи признаци на проблем да се обърнете към специалист. А по-нататък, в процеса на лечение, правилното ви поведение ще бъде от полза за лечението на заекването.

Съвременните терапии изискват от родителите на децата да спазват стриктно определени правила и препоръки, дадени от логопеда. В процеса на лечение връзката между специалиста, лекуващ заекващото дете, и родителите му трябва да бъде тесен контакт. Изключително важно е възрастните да намерят общ език помежду си и да си имат доверие. Както и, задължително, да вярват в успеха на начинанието.

Вижте още: Неочаквани причини за късното проговаряне

Правилният дневен режим на детето

В повечето случаи заекващото дете е изключително активно и бързо може да бъде емоционално разстроено. Ето какво включва дневният му режим:

Сънят
Задължително условиe за децата на възраст от 3 до 7 години е да спят спокойно през нощта, както и да лягат за поне два часа през деня. Дневният сън на детето е важен за поддържане на нервната му система.

Ежедневните игри
Част от съвременните практики е детето да гледа телевизия. Като родители трябва да сте наясно със заниманията на детeто си и да го ограничавате да престоява прекалено дълго време пред екрана на телевизора или компютъра. Този тип занимание води до излишно възбуждане на нервите – ефект, който при заекващите деца може да доведе до влошаване на състоянието. Задължително включете други игри в ежедневието на детето – игрите не са малко, въпрос на желание е да ги разучите.

Разходки на въздух
Никога не ги отлагайте за друг път. Независимо какво казва синоптикът! Ежедневните разходки трябва да ви бъдат правило. Разходките на свеж въздух за децата са жизнено необходими. Старайте се да излизате с детето навън за не по-малко от два часа на ден.

Контрол над речта
Докато детето ви е на специалните занимания с логопеда, то е под наблюдението на специалист. В останалото време от денонощието обаче детето е в обкръжението на родители и познати. Родителите трябва да се нагърбят с отговорната задача да следят за правилността на речта на детето си.

Ако, например, забележите, че детето ви отново започва да заеква на дума, която е успяло да произнася напълно преди, не му правете веднага забележка. Не му се смейте! Като начало – завършете вместо него думата или заедно с детето, като не акцентирате върху това сякаш това е проблем.

Тук ще отчетем и практиката на някои опитни логопеди да въвеждат т.нар. режим на пълното мълчание. При този режим разговорите с детето стават само на специализираните занятия и под наблюдението на логопеда. В останалото време от деня детето е инструктирано да пази мълчание възможно най-дълго. Този метод се използва при изключително тежки случаи на заекване.

Очаквайте скоро: Какви усилия още трябва да положи родителят, когато детето му заеква, и какво поведение трябва да си наложи, за да даде позитивен и стимулиращ пример.Добави коментар