Задължително сексуално образование?

120
Задължително сексуално образование?

Страната ни е на първо място по ранен полов живот сред децата под 15 години

Децата са различни, но имат еднакви права, заяви Мая Манолова при откриването на среща на Европейската мрежа на детските омбудсмани, която ще продължи 3 дни.

В началото омбудсманът отправи и препоръка към новия министър на образованието Красимир Вълчев да въведе като задължително сексуалното образование в училище, защото страната ни е на първо място по ранен полов живот сред децата под 15 години. При последното проучване 29% от учениците са признали, че са имали сексуални контакти под 13 г., съобщава вестник "Стандарт".

Според Световната здравна организация в България децата са с рисково сексуално поведение. За първото тримесечие на 2017 година са направени 531 аборта, каза още Манолова. През 2016 г. 6031 деца са родени от непълнолетни. Според министерство на здравеопазването само в 10% от училищата има Свободно избираем предмет /СИП/ по сексуално образование.

"Всяка страна има своя специфика, която определя и работата на институциите", заяви Манолова, цитирана от "Канал 3". Според Манолова трябва да бъде чут гласът на децата, защото те най-добре могат да покажат от какво имат нужда.

Като превенция срещу сексуалното насилие Манолова работи за закриването на възпитателните интернати, тъй като в тези места са наказвани деца за постъпки за които възрастните не носят отговорност като скитничество, просия, проституция, бягство от дома или институцията, където са настанени. Манолова заяви, че настоявала за изготвяне на нов Закон за детското правосъдие, като е участвала и в съставянето на този закон.Добави коментар