Забавни дейности, с които ще насърчите математическите умения

324
Забавни дейности, с които ще насърчите математическите умения

Ето 9 забавни начина да въведете вашето дете в света на математиката

Сортиране на обекти по форма, цвят и размер. Броене до десет. Разпознаване на групи и модели. Можете да стимулирате тази предучилищна подготовка на детето и ранните математически умения просто като играете в и около къщата.

Забравете флаш картите и дъската с цифри, ако искате детето ви да заобича смятането, покажете му как математиката е част от ежедневието и то несъзнателно ще се стреми да научава повече, когато започне училище.

Ето 9 забавни начина да въведете вашето дете в света на математиката.

За визуално учене

Отидете на сафари за цифри. Когато шофирате из града, накарайте детето да търси номера на улиците, табелите и регистрационните номера. Казвайте цифрите като ги намерите и го научете да разпознава цифрите до десет преди детската градина.

Свържи точките. Този стар метод ще помогне на детето да разбере последователността на числата. Книжарниците са пълни с книги, с които има подобни игри и започнете с някаква любима негова тема - Teletubby или Pokémon, например.

Обадете се по телефона. Напишете телефонен номер на приятел или роднина върху лист хартия. Накарайте детето си да набере номера, за да го накарате да чете номера от ляво на дясно.

 

Пребройте всичко около вас. Пребройте хората, които стоят на тротоара, броят на стъпките до библиотеката, пукнатините в тротоара.  

За физическо научаване

Брой и сортиране на домакински артикули. Смесете ножовете, вилиците и лъжиците от накарайте детето да сортира по определен брой във всяка група. Направете същото и с животните играчки – да групира животните по големи и малки и по вид.

Търсете форми около къщата. Потърсете квадрати, триъгълници, кръгове, звезди - всяка форма. От детето ви се очаква да разпознава и да рисува фигури добре в 1 клас (да не говорим за геометрията в гимназията!).

Игра с форма пъзели и блокове. Използването на триизмерни предмети - да сортира по формата, ще запознае детето с основите на геометрията и ще му помогне да развиете фините моторни умения и пространствено мислене.

Игра по време на закуска. Например, дайте на детето си шепа бисквити златни рибки и нарисувайте аквариум върху парче хартия. Слагайте рибките в аквариума и нека детето да ги брои.

Играйте игри с модели. Например дайте на детето си зелено и червени ябълки. Накарайте го да ги подреди по различни начини: червено, зелено, червено, зелено. Или зелена, зелена, червена, зелена, зелена. Потърсете модели в природата, които имат чифт еднакви неща – например фъстъците в шушулката или паветата по улицата. Тази дейност ще развие уменията за решаване на проблеми на детето ви и способността му да мисли абстрактно.Добави коментар