Забавления за 1 юни

1298
Забавления за 1 юни

Къде и кога - вижте тук

Първи юни е Денят на детето - най-шареният, весел и цветен празник. С балони, сапунени мехури и конфети. Ден на надуваеми замъци, батути с топки и мини бънджита. Къде в София да намерим и други забавления?

От 10 часа пред Националния исторически музей в Бояна за децата са организирани състезания, викторини, рисуване на открито, музикални и забавни прояви. Ще има и турнир по многобой, уличен баскетбол, скейтборд и велосипедни демонстрации, музикално парти. Планирано е и специално шоу - представяне на специализирани превозни средства на полицията, противопожарната охрана, Бърза помощ и Гражданска защита, на техническите им средства и начин на работа.

Столичният зоопарк предлага детски празник по пътна безопасност от 15 часа. Пипи Дългото чорапче, Всезнайко, Веселото столично светофарче и Бате Стойко Песнопойко отново ще напомнят на децата основните правила на уличното движение. Пипи и нейните приятели, заедно с известния художник Иван Яхнаджиев, ще нарисуват Чичо Слон, голям като камион, но винаги дисциплиниран и етичен участник в пътното движение.

Програмата за празника в Националния дворец на децата започва в 10.30 часа с Арт-студио "Като лъвовете", а след него, в 12.30, ще има театрално представление. Малчуганите ще могат да участват и в творческа работилница, автомоделизъм демонстрации, картинг и колоездене.

Пред Националния дворец на културата испанска трупа за "Следобедни приказки" ще представи "Страната на черната дъска". В Централния куклен театър от 10.30 часа пък ще се играе представлението „Трите прасенца" - за деца над 3 години.

В Националния музей "Земята и хората" на днешния ден от 16.00 часа пък ще бъдат изложени детски рисунки на тема "Мъдростта на народа ни", а спечелилите ще бъдат наградени. В Унгарския културен институт също ще бъдат изложени рисунки, а от 16 часа певицата Роси Рос ще проведе урок по пеене за деца.

В градинката пред КАТ пък децата ще могат да участват в забавни игри и викторини с много награди. Ще се проведе и турнир по футбол на маса и демонстрации. В 10 часа на лятната естрада в парк „Света Троица“ в столичния район "Илинден" ще се състои детски празник „Младите таланти“. От 12 часа в парк "Оборище" ще се проведе детски празник по безопасност на движението.

На столичния булевард "Витоша" в 10 часа ще започне забавата "Детско утро". В отсечката между улиците "Неофит Рилски" и "Алабин" ще се движи ретротрамвай, който ще вози безплатно всички желаещи деца. На сцена на булеварда ще има забавна програма с участието на формации от читалищата и училищата в район "Средец". В шатра наблизо пък ще се демонстрират логически игри и ще се проведе пилотно състезание между два отбора.

По повод Международния ден на детето ще се направи опит за своеобразен рекорд - точно в 10 часа сутринта 20 хиляди деца едновременно ще рецитират стихотворението на Вазов "Аз съм българче". Идеята е емблематичното стихотворение да звучи по едно и също време на различни места в страната и това да се случва на 1 юни всяка година. Досега участие са заявили ученици от 76 града и 42 села. Ще се включат и деца от български училища в чужбина. Организатор на уникалната проява е образователния портал "Академика БГ".

По повод Международния ден на детето в поделенията на Българската армия ще се проведе Ден на отворените врати. Събитието се организира в гарнизоните Пловдив, Плевен, Шумен, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Враца, Хасково, Благоевград, Горна Баня, Карлово, Белене, Асеновград, Свобода и Мусачево. Както и в авиобазите в Крумово и Безмер и военноморските бази Варна, Бургас и Чайка.

Националният военноисторически музий ще отбележи празника с ден и отворени врати и финал на националното състезание "Познавам ли моята България?" В него ще премерят петте отбора – победители в проведените регионални надпревари в страната.

Пандата на международната природозащитна организация WWF ще участва в детските празници в Mall of Sofia и Mall Plovdiv. Децата ще имат възможност да се включат в поредица от игри, да отговарят на въпросите за природата на пандата, да видят демонстрация на кунг-фу. Всички присъстващи ще могат да вземат автографи от актьорите, озвучили на български език филма "Кунг-фу панда 2", който тръгва по кината следващия петък. Началните часове на забавленията с пандата на 1 юни са 11 ч. за мол Пловдив и 16 ч. за мол София.Коментари

Коментар: 1

това на витошка като че ли ще е най-интересно


  • 1

Добави коментар