За щастливо детенце

151
За щастливо детенце

Седем занимания

Много възрастни си спомнят детството като най-щастливия период от живота си. Тогава светът изглежда огромен и непознат, а у детето винаги има изследователски и експериментаторски дух. Тогава откритията са винаги изумителни и чудесни.

А как е сега, какво си спомняте най-ярко от детството си след толкова години? Първият път на море? Първият сняг? Преход в планината с нощувка в палатка и песни около вечерния огън? Първият летен лагер? Предлагаме ви списък на задължителната програма за щастливо детство. Тези преживявания не бива да се пропускат!

Да се почувства част от тайфата

Сплотената и единна група – това е залог за победа. Много важно е още в детството да се почувства, че когато „един за всички – всички за един“, то няма кой да ти излезе насреща, нико противник не е страшен, проблемите се решават от раз, а удоволствието от победата се умножава по броя на членовете. Детето е важно да се сприятелява – със съседските деца в градинката, с децата в парка, в детската градина...

Да иде сред природата

Децата обожават да влизат в ролята на изследователи на природата. Да иде на разходка с пикник, да намери най-голямата гъба, да заспи под звездите и да се събуди с първите слънчеви лъчи... Тези спомени ще останат едни от най-ярките в живота на детето.

Да отговаря лично за нещо вкъщи

Колкото по-рано детето разбере истинското значение на поговорката „който не работи, не трябва да яде“, толкова по-лесно ще му бъде после да преодолява житейскуте трудности. В живота нищо не се прави без усилия, нищо не идва наготово и именно личната отговорност помага на детето да го проумее. Да изхвърля боклука, да мие чиниите, да разходи кучето, да помогне в готвенето... нямам значение каква е личната отговорност на детето – важното е да върши тази работа редовно и без помощта на родителите.

Да се търкаля в снега

Стане ли дума за сняг, детската фантазия се развихря безгранично: бой с топки, снежни крепости, снежни човеци, снежни ангели, търкаляне в нега, пързаляне... Не лишавайте детето си от това удоволствие, какво като се намокри цялото и заприлича на снежен човек.

Да иде в истинска ферма

За детето е много полезно да види живота във фермата. Да разбере тежестта и цената на труда, да почувства отговорност за животните. Детето никога няма да забрави миризмата на обора, ако се е трудило там.

Да бъде предприемач и да си заработи парички

Може да произвежда какво ли не: домашна лимонада или сладкиши собствено производство, да обере ябълката в градината и да продаде плодовете... Този опит ще помогне на детето да почувства, че е способно на много и повече!

Да пусне хвърчило

Има ли нещо по-прекрасно от шарено хартиене хвърчило, което се рее високо в безоблачното синьо небе? Дайте на детето си това удоволствие – нека се научи как да го вдига и управлява.Добави коментар