За пристрастяването към нета

88
За пристрастяването към нета

Мочетата - чрез игри, момичетата - с Фейсбук

Стереотипът на пристрастения към интернет човек е малко особен младеж или тийнейджър, който прекарва цялото си време в онлайн игра, пише ДПА. Реалността обаче е по-различна. Последните проучвания сочат, че много млади жени също са изложени на опасността от интернет пристрастяване, предимно заради социални мрежи като Фейсбук.

Социалните мрежи са причината за проблемите на почти всички момичета, получили диагноза пристрастяване, каза Бернд Вернер от Германската фондация за медийно и онлайн пристрастяване. "Те винаги мислят какво се случва сега в мрежата", каза той. Проблемът е, че много родители все още не познават опасността от пристрастяване и я виждат чак когато децата, предимно момчетата, вече показват признаци за мания.

Тези признаци са същите при момичетата за социалните мрежи, както при момчетата - за онлайн игрите. "И при двата случая става въпрос първо за загуба на контрол - човекът вече не може да контролира колко дълго време да стои в интернет", каза Вернер. Вторият признак е промяна в степента на толерантност. Пристрастените съзнателно толерират факта, че поведението им причинява стрес на родителите и влошава оценките в училище. Най-сериозният сигнал е когато момиче започва да пренебрегва приятелите си, хобитата си или основната хигиена. Статистически обаче пристрастяването към интернет е предимно проблем на момчетата, отбелязва novini.bg.

Да наблюдаваме доколкото детето използва интернет е по-лесна задача, ако компютърът не е в стаята му. Вернер препоръчва компютъра да бъде сложен на място, където родителите често минават. Според него не е добра идея на момчетата и момичетата да се дават собствени смартфони твърде рано, независимо от възражения като "Всички имат".

Експертът препоръчва на родителите да ограничат времето на детето пред компютъра и да проявяват интерес какво дъщеря им върши във Фейсбук. Подобни теми могат лесно да бъдат обсъждани по време на семейни вечери. Важно е да се запомни, че коментари като "Това не ми харесва" е най-добре да бъдат избягвани от родителите, когато става въпрос за обсъждане на такива теми.Добави коментар