За газираното и агресията

107
За газираното и агресията

Двете са свързани

Както консумацията на цигари и алкохол, така и пиенето на подсладени газирани напитки се свързва с агресивно поведение, без да може точно да се установи естеството на причинно-следствената връзка.

Това се казва в изследване на американски учени сред бостънски младежи от социално слаби слоеве на населението. Учените, които са изследвали връзката между консумацията на подсладени газирани напитки и затлъстяването, са констатирали наличието по-скоро на връзка между напитките и агресивното поведение.

Те са отбелязали, че ученици в центъра на Бостън, консумиращи повече от пет кутийки газирани напитки седмично, са с 9-15% по-склонни да участват в действия, свързани с насилие, отколкото техни съученици, които пият по-малко газирано, съобщи БГНЕС.

"Бяхме шокирани, когато видяхме колко очевидно са свързани двете неща", каза Дейвид Хемънуей от факултета за обществено здраве в Харвард. Той обаче подчерта, че за момента учените не са в състояние да посочат причината за това, особено като се има предвид, че агресивните деца по принцип имат склонност да пушат повече, да пият повече и да пият повече газирани напитки.Изследването е базирано на резултатите от въпросници, попълнени от 1878 ученици между 14 и 18 г. от държавни училища в бедни квартали с висока престъпност в Бостън. Всеки трети е отговорил, че пие повече от 5 кутийки газирано безалкохолно седмично.

Сред тези, които питя максимум една, 23% имат нож или друго оръжие, 15% упражняват насилие към приятелката си, а повече от 35% към други техни връстници. Сред консумиращите повече от 14 кутийки безалкохолно седмично 43% имат оръжие, 27% проявяват насилие към приятелката си, и повече от 58% - към техни съученици.

Сред възможните обяснения е, че те имат по-ниско съдържание на глюкоза в кръвта, което води до агресивно поведение, и с консумацията на безалкохолни напитки го компенсират.Добави коментар