За добро поведение

244
За добро поведение

И вашето, и на детето

Няма един правилен начин да накарате детето си да се държи добре – неговият характер, вашият родителски стил и конкретната ситуация винаги ще оказват влияние. Единствено сигурно е, че децата учат чрез подражание – ако не искате детето ви да е агресивно, внимавайте как се държите, дори когато попаднете в задръстване.

На съвсем практично ниво, за да няма неприятни инциденти в дома ви, просто го обезопасете – всички ценно, чупливо и опасно трябва да е недостъпно за детето ви. Така ще постигнете известна степен на спокойствие.

Следващата стъпка вече е на емоционално ниво – запазете чувството си хумор, каквото и да ви коства това. Важно е да умеете да виждате забавното във всяка грешка на детето си. Не прекалявайте обаче – смеейки се на грубо или агресивно поведение от негова страна, не правите услуга нито на себе си, нито на детето.

Намалете стреса – ако сте крайно изнервени, ще ви е особено трудно да отговорите на вечно нуждаещото се от вниманието ви дете. Ако изпуснете нервите си обаче, бъдете сигурни, че то „ще ви го върне”. По-разумно е да отделите време за себе си и да се преборите със стреса в отсъствието на детето.

Никога не забравяйте, че дори и да ви се струва, че детето ви прави „напук”, вероятността поведението му е да се обяснява с нормална фаза от развитието е твърде голяма. Когато ви изглежда най-„палаво”, то може би научава нещо наистина важно. Други причини за „лошо поведение” са: търсене на вниманието ви, усещане за безпомощност или просто досада.

Истината е, че детето е в състояние да отнеме цялата ви енергия и позитивизъм, но само ако го позволите – приемете, че има дни, в които ще сте „победени” и такива, в които „победителите” ще сте вие.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиДобави коментар