За децата и парите

95
За децата и парите

Какво и кога трябва да знаят?

Парите карат света да се върти, като все още много възрастни не разбират напълно тяхната същност. За да не се превърнат децата в такива, то уроците за парите и тяхната стойност трябва да започне още в най-ранна детска възраст.

Ето и на какво трябва да учите децата, в зависимост от тяхната възраст, според изданието Investopedia.com, цитирано от profit.bg.

От две до четири години

От времето, когато децата започнат да правят кратки изречения, те могат постепенно да бъдат въведени в света на парите. Разбира се, става въпрос за най-прости неща - като да се разпознават различните монети и да се наричат с техните истински имена.

Родителите също така могат да учат децата на отговорно поведения спрямо парите (за деца над 3 години), като им обясняват, че не бива да ги слагат в устатата си и да им напомнят да си мият ръцете след боравеното с тях.

Детската градина и предучилищната възраст

Тук е идеалният момент да започнат да се учат как работят парите. За да стане това по-лесно и по-забавно, могат да се правят импровизирани пазари вкъщи, където децата да плащат за определени стоки и да получават ресто.

На тази възраст те могат да разберат стойността на парите. Ако искат да получат нещо, можете да им обяснявате, например, че то струва Х-единици пари.

Можете да насърчавате децата да пестят в касичка, за да си купят нещо за рождения ден. Така те за пръв ще осъзнаят същността на пестенето и инвестициите.

Началното училище

Тук децата получават елементарни математически знания и трябва вече напълно да осъзнаят стойността на всяка монета и банкнота. Децата, които искат да си купят нещо по-голямо, е добре да бъдат насърчаване да използват спестените от тях средства.

Те могат да помагат при пазаруването в магазина, като по този начин, освен че си тренират математическите познания, добиват добър опит, свързан с харченето на пари. Децата могат да бъдат насърчавани да спестяват в три категории - за ежедневни разходи, за по-големи покупки, и за благотворителност.

Средното училище

На тази възраст децата са вече много наясно, че с пари се купуват много неща. Те започват да забелязват и трябва да им се обясняват вече много по-сложни неща, свързани с парите, като данъците, безработицата, минималната заплата и други икономически теми.

Тук е моментът децата да осъзнаят и неща като кредити, лихви, депозити по начин, който ще ги направи отговорни към бъдещите им харчения.

Гимназията

Много деца ще научат много финансови принципи и ще придобият важни за живота им умения и познания по специализирани предмети. Всички други обаче трябва до голяма степен да разчитат на личния си опит и на семейната си среда, за да придобият правилни навици, свързани с парите и тяхното разходване.

Тук е моментът децата да се научат как се изкарват пари посредством подпомагане на семейния бизнес, за което да бъдат възнаграждавани. Могат да започнат и сезонна работа през ваканциите си, например.

Университета

Тук децата вече напълно са развили правилно, или не до там, правилно отношение към парите. Много от тях вече започват да мислят или да се подсигуряват за своето професионално бъдеще, което е свързано с по-значителни покупки на кола, или апартамент. И въпреки всичко, добре е редовно да проверявате финансовото състояние на своите деца посредством разговори.Добави коментар