Ясна мисъл

115
Ясна мисъл

Как да подобрите концетрацията на детето

Още през първата година на детето си ще сте в състояние да прецените дали концентрацията е от силните му страни или съвсем не. Точно както при възрастните, така и при децата разликата във времето, в което са в състояние да се концентрират над нещо ново, е значителна и зависи от конкретната психика. Едни деца се радват на нова играчка с часове, на други им писва след минути.

В голяма степен умението за концентрация е въпрос на гени, но останалото е старание и упорит труд, предимно от страна на родителите. Всяко дете може да бъде научено да се съсредоточава по-добре и да мисли по-концентрирано. Може да започнете от първата годинка на детето – колкото и досадно да ви се струва да се занимавате с това от сега, резултатът ще си заслужава.

Най-важното, което трябва да помните е, че за да е концентрирано над нещо, детето трябва да е заинтригувано и ентусиазирано от него. Осигурете достатъчно разнообразие в дейностите му - така ще му дадете широк спектър от възможни интереси, над които евентуално ще се фокусира повече в бъдеще. Забележите ли липса на концентрация, веднага сменете заниманието на детето.

Следващата стъпка е да се постараете и вие да сте заинтригувани – ако детето вижда, че конкретно занимание или тема ви ентусиазира, ще предпочете да го задържи като и то се фокусира над същото.

Учете детето на самодисциплина – нищо не повишава концентрацията повече от необходимостта да се справиш сам с конкретна задача. Ограничавайте разсейването – винаги окуражавайте детето да завърши започнатото преди да се насочи към друго занимание.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиДобави коментар