Втората седмица от живота на новороденото

192
Втората седмица от живота на новороденото

То все повече свиква с околната среда

През втората седмица от живота си едно дете продължава активно да се развива. За седмица то пораства с 1,1 см и наддава на тегло с около 250 грама.

Природата се е погрижила първите седмици от живота между детето и родителите му да има особена връзка. Новороденото вижда предмети от малко разстояние и умее да установява зрителен контакт с родителите, когато те се накланят над него в леглото или го вземат в ръце.

Очите на детето все още трудно се фокусират. Поради това може да ви се струва, че то гледа вашата брадичка или внимателно изучава носа ви.

Двуседмичното бебе умее да различава човешки глас от останалите звуци в околната среда. То реагира на него, обръща глава към говорещия. Има развита тактилна чувствителност – реагира по различен начин на мека или твърда хавлия. Най-много му харесват докосванията от майчината ръка.

Повечето рефлекси, които детето притежава от раждането, изчезват през първите месеци от живота му. Част от тях се превръщат в основа на по-сложни навици.

Обърнете внимание как детето с пръсти хваща различни предмети. С еднаква сила стиска и вашия пръст. Вроденият хватателен рефлекс в бъдеще ще му помогне да формира навиците на едрата и фината моторика.

Поведението на детето

На две седмици новороденото започва да се усмихна не само насън, но и по време на бодърстване, с отворени очи. Обикновено това се случва след кърмене.

Макар засега погледът на детето да ви се струва „отсъстващ“, усмивката е пряко свързана с усещането за комфорт и ситост. Съвсем скоро ще настъпи моментът, когато детето напълно осъзнато ще се усмихне именно на вас.За да научите детето да владее своето тяло, променяйте позицията му в леглото. Поставяйте го ту на корем, ту по гръб или настрани. Скоро то ще се научи активно да се движи и да променя само позицията си.

Продължавайте да играете с новороденото, използвайки дрънкалки. Внимателно подрънквайте отляво и отдясно на детето – в началото по-тихо, а след това по-силно. Това упражнение ще го научи да фокусира своя поглед върху източника на звука – т.е. да координира очите и слуха си.Добави коментар