Всяко трето хлапе…

37
Всяко трето хлапе…

… с личен лаптоп

Достъпът на българските деца до компютри е на много високо ниво. Според проучване на Intel над 30 процента от малчуганите у нас на възраст до 12 години вече имат свой собствен настолен компютър или лаптоп. Едва 5% са тези, които нямат достъп до подобна технология в дома си и не притежават дори настолен компютър.

Не е изненадващо, че повече от половината деца използват най-често компютрите, за да се забавляват с игри, музика, или филми. Под 12% са тези, които използват технологиите за помощ с домашните и проучвания във връзка с училищни проекти. Само децата на възраст между 9 и 12 ги използват предимно с такава цел.

Повече от половината от българските родители вярват, че компютърната грамотност ще допринесе за професионалните постижения на техните деца. Майките и татковците са убедени, че хлапетата трябва да получат достъп до компютър на възраст между 9 и 12 години, за да е сигурно, че ще успеят в живота.

Оказва се, че около 16% от анкетираните майки и бащи споделят, че на децата трябва да се гарантира достъп до компютър дори преди да навършат 5 години. 73% от българските родители твърдят, че компютърно базираното интерактивно обучение ще помогне за подобряване на образователния процес, за да отговаря на изискванията на XXI век.

Повечето от анкетираните са категорични, че училищата трябва да отговарят за осигуряването на ресурси и достъп до компютри като част от образователния процес. Към тях се присъединяват и учителите, близо 100% от които заявяват, че компютърната грамотност много по-добре подготвя техните ученици за присъединяването им към пазара на труда.

И тук идва парадоксът. Резултатите от проучването показват, че с нарастването на възрастта децата започват да се съмняват в нивото на компютърна грамотност на своите родители и да се считат за доста по-умни от тях.Добави коментар