Всяко трето българче бито

65
Всяко трето българче бито

Насилие у дома или насилие в училище

Всяко трето дете в България е жертва на физическо насилие, а всяко осмо - на сексуално, показва анализ на Агенцията за закрила на детето. Осем български музиканти и актьори започват кампания срещу агресията над деца под надслов "Моето мъничко дете".

Насилие у дома или насилие в училище - всеки месец поне 40 деца търсят помощ на „Национална телефонна линия за деца”. В повечето случаи насилникът е бащата, в други по-големия брат или сестра или съучениците. Децата искат съвет, но без да разкриват самоличността си.

"Страх ги е, да. Когато деца звънят изпитват притеснение дали да споделят какво се случва с тях, притесняват се дали няма да има лоши последици за самите тях и да стане още по-сериозно насилието", коментира Донка Петрова, координатор на Национална линия за деца.

Преди няколко месеца актрисата и певица Ралица Бежан видяла детското насилие с очите си. "Един баща беше хванал дъщеря си за косата и я влачеше жестоко. Изключително насилие, удряше ѝ главата. Беше нещо, което те кара да спреш и да искаш да направиш нещо", разказва тя, цитирана от bTV.

Но не направила нищо. И дни наред не можела да си го прости. Затова решила да започне цяла кампания, в която да привлече и други популярни хора. Йоана Буковска, Филип Аврамов, Кака Лара също подкрепят кампанията. Проектът "Моето мъничко дете" започва с песен и клип, но ще продължи с редица каузи и откриването на нов горещ телефон за деца в риск.Добави коментар