Всяко пето дете не чете добре

130
Всяко пето дете не чете добре

Или не разбира какво чете

В Европейския съюз започва кампания срещу неграмотността и за насърчаване на четенето под мотото “Европа обича четенето”. Това съобщи еврокомисарят по образование, култура, многоезичие и политика за младежта Андрула Василиу в Никозия.

Всяко пето дете в Европа, на възраст до 15 години, не може да чете добре или не разбира какво чете, посочи еврокомисарят и подчерта, че неграмотността е от основните проблеми, с които се сблъсква Европа.

Кампанията ще включва различни инициативи за промоция на четенето, насочени към децата, родителите и учителите, съобщи БНР.Кампанията е свързана и с един от главните приоритети в стратегия “Европа 2020” - отпадащите от училище деца да са под 10%. В момента средното им ниво за Евросъюза е 14.5%.

До 2013 година трябва да бъде разработена и нова система за обучение, при която по-тясно да се обвързват програмите в училищата и университетите с потребностите на трудовия пазар и възможностите за работа на младите хора, съобщи още Андрула Василиу.

Резултатите от европейската кампания срещу неграмотността ще бъдат представени на конференция, която ще се състои в Кипър в рамките на неговото председателство на Европейския съюз през втората половина на 2012 година.Добави коментар