Всяка пета учителка – стара мома

113
Всяка пета учителка – стара мома

Детските и началните преподавателки боледуват най-често

18% или почти всяка пета учителка у нас остава неомъжена. Това показват данни от анализите на Синдиката на българските учители, свързани със здравето и социалния живот на преподавателите. Според профсъюза основната причина педагозите все по-рядко да минават под венчило е силната феминизация на професията, която ограничава контактите с противоположния пол. Около 85% от преподавателите у нас са жени, за разлика от повечето страни в Европейския съюз, където се търси баланс.

„Влияние оказват и стресът, както и прекомерният труд, който полагат преподавателите”, обясни шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева и допълни, че на преподавателите просто не им достигало време за личен живот. Тя припомни, че те работят по 62 часа седмично, което е с 22 ч. над нормата за труд.

Зачестяват и абортите сред младите учителки. Най-честа причина е заразата от морбили, дошла от децата, с които преподавателките прекарват по цял ден. Най-застрашени от аборт, както и от други болести, са детските и началните педагози. Причината е, че те работят с малките хлапета, които най-често боледуват и са носители на вируси.Синдикатите алармират от години, че преподавателите ни не се радват на добро здраве. Сред най-честите болести, които тормозят педагозите, са диабетът, дихателните инфекции, сърдечносъдовите заболявания, проблемите със ставите и опорно-двигателния апарат, както и депресиите. Основни виновници за това са неблагоприятната среда, в която учителите се трудят. Те ежедневно са подложени на стрес, шум и обитават прашна среда в класните стаи.

Според синдикатите в образователното министерство трябва да се създаде отдел, който да отговаря специално за безопасните условия на труд в училищата. „В момента дори няма и такъв експерт”, коментира Янка Такева. СБУ иска от образователното министерство и допълнително заплащане за извънредния труд, който надхвърля осемчасовия работен ден с над четири часа. За момента обаче учителите ще могат да се радват единствено на повишението на заплатите им от новата учебна година.

Както „Монитор” вече писа, от 1 септември месечното възнаграждение на преподавателите ще нарасне с 30 лв. Проектът на заповедта вече е качен на сайта на образователното министерство. Така младшите учители ще започват своята кариера с 530 лв. заплата. Месечното възнаграждение на старшите педагози пък скача до 555 лв., на главните – до 590 лв., а на директорите - до 680 лв.Добави коментар