Вредните енергийни напитки

186
Вредните енергийни напитки

Увеличава се консумацията им от деца

Последните проучвания на Центъра за обществено хранене показват, че близо 6% от децата до 10 години пият по 5 енергийни напитки седмично. Консумацията при децата от пети до седми клас е още по-голяма – 19% поемат продукти с високо съдържание на таурин и кофеин.

Каква е опасността от консумирането на подобен род напитки? Съдържанието на кофеин в тях е по-голямо, отколкото в кафето. Прекомерната му консумация при деца може да доведе до тревожност, главоболие и болки в стомаха.

Много често подрастващите смесват енергийните напитки с алкохол - расте рискът от обезводняване и сърдечен пристъп. Не на последно място е и вероятността от затлъстяване при по-честа консумация, тъй като съдържанието на захар е високо.

Две биологично активни вещества, често включвани в състава на енергийни напитки, са таурин и d-глюкоронолактон. При висок прием тауринът е възможно да има неблагоприятни ефекти основно върху мозъчната дейност, а d-глюкоронолактонът върху дейността на бъбреците.

Парламентарната комисия по здравеопазване готви предложения за понижаване на консумацията на енергийните напитки. Едно от предложенията е ограничаване на рекламата и въвеждане на допълнителни изисквания при етикетирането на енергийните продукти.Добави коментар