Вредни навици пазят от алергии

104
Вредни навици пазят от алергии

Смуче ли пръста си?

Децата, които смучат пръстите или гризат ноктите си, са с по-малък риск от развитие на алергия по-късно през живота си, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Ако имат тези два "вредни навика", децата вероятно ще са по-малко чувствителни към акарите, сеното, козината на котки, кучета и коне, спорите от плесени във въздуха, са установили авторите на изследването.

"Получените резултати подкрепят свързаната с хигиената теория, че излагането в ранна възраст на мръсотия и микроби намалява риска от развитие на алергии", заяви ръководителят на екипа проф. Малкълм Сиърс от медицинския факултет на университета Макмастър в Канада. „Не препоръчваме тези навици у децата да бъдат окуражавани, но изследването показва добрата им страна".

Изследването обхванало 1000 деца в Нова Зеландия, родени през и след 1972 г. Било констатирано, че 31 процента от тях често смучели палеца или гризели ноктите си. Всички участници били тествани на 13-годишна възраст и след това до 32-годишна възраст. 45 процента от тях показали предразположение към алергии. Само 40 на сто от онези, които смучели палеца или гризели ноктите си, обаче били алергични. Това се отнасяло за едва 31 на сто от участниците, които имали двата "вредни навика".

Учените все пак не са установили връзка между смученето на палеца или гризенето на ноктите и появата на астма или сенна хрема, посочва БТА. Резултатите от изследването са публикувани в Pediatrics.Добави коментар