Война за детски градини в Бургас

76
Война за детски градини в Бургас

Опашки пред детските заведения в централната част на града

Родители, баби и дядовци, близки и далечни роднини са окупирали детските градини в центъра на Бургас. Целта е да запишат децата си в първа група в детските заведения.

Кандидатсването започва от 1 април и продължава до края на месеца. Класирането въз основа на по-преден входящ номер обаче създава напрежение, предаде Дарик радио.

Репортерска проверка показа , че най-голямо е то пред ЦДГ "Вълшебство", където са обявени 60 свободни места. Тук много родители преценяват, че шансът им е по-голям и списъци се правят още от сряда сутринта.

„Множеството се проверява на всеки четен час, а след края на работния ден вече 52 души бяха се записали в заветния лист. Градината е една от най- предпочитаните, но в района й влиза и комплекс "Братя Миладинови", където децата са доста на брой.

В ЦДГ "Раковина" местата са само 30 и тук надеждите са по-малки, особено след като родителите са уведомени, че има много деца с братчета и сестричета, които имат предимство при кандидатстването.

Все пак и тук има списък и в него към 17 ч. фигурираха 36 деца. Записалите се първи не мислят да си тръгват и ще стоят цяла нощ, за да мотат да запишат децата си.

Пред ЦДГ "Слънце" нещата са по-спокойни, тук в ранния следобед имаше само десетина души, решени да чакат до ранните часове на 1 април. И тук ще бъдат приети само 30 деца.

Истерията в центъра се дължи на малкото свободни места тази година и ограничения брой детски градини, които се оказват недостатъчни за разрастналия се Бургас.

Освен това много родители, които работят в централната част на града, предпочитат децата им да посещават заведения тук, защото могат да ги водят и взимат с автомобилите си. Според тях териториалният принцип е дискриминация.

Най-ощетени са децата, които живеят в централна градска част, защото териториалният принцип се оказва не толкова важен при класирането, твърдят другите родители.

За тях несправедливо е детето да не може да ходи в близката градина, а общината да им предложи свободно място в някои от комплексите.

В критериите за прием, обявени от община Бургас, след категориите, които дават предимство (децата сираци и полусираци, близнаци и трето и следващо дете в семейството, както и деца, чиито братчета и сестричета вече посещават същата детска градина), следват в класирането "деца на родители с постоянен или настоящ адрес към съответната териториалната дирекция по техен входящ номер".

Правят се списъци, присъствието се потвърждава на четен или нечетен час, като проверките ще зачестят през нощта на 15 мин. Родителите осъзнават, че тези списъци са формални, но така поне успяват да контролират напрежението и все пак да въведат някакъв ред при подаването на документите.

Според тях трябва да бъде въведено електронно кандидатстване по интернет, но най-важното е общината да създаде нови традини в централна градстка част или да увеличи капацитета на старите.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bgКоментари

Коментар: 4
Коментар: 3

1zqjhs'"(){}:/1zqjhs;9

Коментар: 2
1zqjhs'"(){}:/1zqjhs;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар