Водата и новороденото

248
Водата и новороденото

Да даваме или не

Доскоро звучащата скандално за нашите ширини американската практика да не се дава вода на новороденото става все по-приемлива и у нас.

Американската педиатрична асоциация съветва: “Добавки (вода, глюкозен разтвор и други течности) не трябва да се дават на кърмени новородени, освен ако не е препоръчано от лекар, когато се налага по медицински причини... През първите 6 месеца, дори при горещ климат, водата и соковете не са необходими на кърмачето и може да въведат в организма зарази и алергени.”

Обикновено се смята, че водата не е нужна на бебетата, които са изцяло кърмени, защото кърмата е съставена от над 80% вода. Относително стои въпросът с децата, които са на смесено или изкуствено хранене - тогава се допуска даването на вода, ако навън е много горещо или ако детето е с висока температура.

Консултирайте се с вашия лекар, доверете се на майчината си интуиция и знания или най-честното - предложете на своето бебе вода и чуйте неговото мнение по въпроса.

Коя вода е подходяща за новороденото, бебето и детето?

Може да ползвате водата от чешмата, стига да сте сигурни в чистотата й. Естествено, трябва да я преварите и едва след това да я дадете на бебето. Ако сте се спрели на варианта бутилирана, то никога не давайте на детето си минерална вода, поне докато не навърши 3 години. Организмът им все още не е укрепнал и бъбреците не трябва да се претоварват с обработването на минералите, които се съдържат в минералната вода.

Лекарите препоръчват на бебета и малки деца да се дава изворна бутилирана вода. Тя трябва да е с обща минерализация под 120 мг/л и натриеви катиони (Na+) ¬ под 20 мг/л.

Винаги четете етикета преди да купите нов вид вода. На него изрично трябва да е отбелязано, че водата е подходяща за кърмачета и малки деца. Следете за съдържанието на натриеви катиони (Na+). Този елемент е причина в организма да се задържа вода и това води до проблеми с бъбреците, сърцето, кръвното налягане.Добави коментар