Виртуална химия

53
Виртуална химия

Направиха онлайн учебник

На 3 ноември 2011 г. в Огледалната зала на Софийски университет беше обявена инициатива за подкрепа на образованието по химия в България.

BASF България, Химически факултет на Софийски университет и БАН решиха да обединят усилията си в стремежа да популяризират химията. Към тях се присъединиха Съюзът на химиците в България, Съюзът на учените в България и Съюзът на учителите по химия. Инициативата, която се провежда под патронажа на МОНМ, е част от отбелязването на Международната година на химията 2011.

„Най-големият капитал на BASF е човешкият капитал", заяви Херберт Фиш - Вицепрезидент на BASF за Югоизточна Европа. „Затова нашата цел е да привлечем младите хора към науката химия и да внушим на всички останали важността на образованието през целия живот".

Първата крачка в подкрепа на българското образование по химия е представянето на интернет сайта www.chemgeneration.com. Сайтът, който е виртуален учебник по химия, беше презентиран от декана на Химическия факултет проф. Тони Спасов. Основна задача на сайта е да въведе учениците от основните и средни училища в удивителния свят на химическата наука, чрез интерактивни, мултимедийни приложения, игри и новини.

Съдържанието на сайта е съобразено с новите технологии и изключителното присъствие на химията в модерния свят. Изработен от Унгарската химическа асоциация благодарение на BASF, сайтът е преведен на 11 езика и дава възможност информацията в него да се актуализира в различните държави. Досега сайтът е представен във всички държави в Централна и Източна Европа.

"В България скоро ще се прояви кризата с наемането на млади специалисти", заяви Илонка Славчева - старши експерт в Дирекция „Природни науки и екология" в Министерството на образованието, младежта и науката. Много професионални гимназии тази година обявяват нулев прием, като резултат от ниската раждаемост през деветдесетте години на миналия век. Друга причина е намаленият интерес и интензивност на обучението по химия в средното училище.

В световен мащаб се наблюдава отлив на младите от точните науки като математика, физика и химия, стана ясно от пресконференцията. В различен мащаб по света това се отразява в индустрията, където вече се усеща глад за подготвени кадри с химическо образование. Една от целите на Международната година на химията е именно да стимулира интереса на младите хора към химията и да изтъкне същественото значение на тази наука за решаването на нашите най-критични, глобални проблеми, като: изхранване, водни ресурси, здравеопазване, енергетика, транспорт и др.Добави коментар