Вероучение в училище?

110
Вероучение в училище?

За да има по-малко насилие

„В училищата трябва да се изучава вероучение, по този въпрос сме на абсолютно еднакво мнение с православната църква“, заяви главният мюфтия Мустафа Хаджи. По думите му децата трябва да учат религия, която се преподава под контрола на министерство на образованието.

Въвеждането на тази дисциплина може да допринесе много за намаляване на насилието в цялото общество, коментира Хаджи.

Преди няколко дни в София се проведе международна религиозна конференция, на която и православната църква, и мюфтийството се обединиха около идеята за въвеждане на задължително изучаване на религия в училищата.Варненският митрополит Кирил бе категоричен, че е крайно време държавата да поеме своя дял в областта на религиозното образование. По думите му училището се е превърнало в място на насилие и агресия.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи пък даде за пример случая пред столичната джамия „Баня Башъ”, която стана арена на сблъсъци между мюсюлмани и представители на „Атака”. Хаджи е на мнение, че почти никакво внимание не се отделя на духовното възпитание на подрастващите.

„Голяма част от хората постъпват и възпитават своите деца, като че ли те са хладилници и се опитват да ги напълнят с храна. Опитват се да задоволят техните необходимости само с пари и материални средства”, аргументира се той. Именно затова, според него, човечеството живее в невежеството на 21 век.И от църквата, и от мюфтийсвтото се съгласиха, че заради липса на вероучение в училищата ставаме свидетели на насилие между деца или на ученик над учител.

Попитан за коментар по този въпрос, премиерът Бойко Борисов заяви: "Аз лично съм за въвеждане на вероучението в училищата, но въпросът е, че самите учебни програми и преподавателите трябва да се напаснат към такава стъпка, което не е лесен процес."

В коментарите може да споделите мнението си по въпроса добра ли е идеята да се изучава вериозповедание в училище.Добави коментар