Важни са знанията, не полът

87
Важни са знанията, не полът

Квотите по пол в гимназиите отпадат

Квотите по пол при прием в българските училища отпадат. От новата учебна година Министерството на образованието ще призове да няма задължителни бройки на момчета и момичета при приема в профилираните гимназии след 7-ми клас.

Квотите, които досега действаха в българското образование, гарантираха, че в един клас момичетата и момчета ще са почти наравно. Затова и балът при кандидатстване на децата след 7-ми клас се изчисляваше поотделно за двата пола.

Така се стигна до парадокси, че момчета с много нисък бал влизаха в елитни гимназии, а момичета с много по-високи знания не успяваха.

Ако се питат родителите на момчетата, ще кажат, че това е правилно, но ако се попитат родителите на момичетата, ще кажат, че това е дискриминация, спрямо тях. Затова учениците в тези паралелки ще влизат, както в останалите училища - с най- висок бал, обясни Христина Боева -началник- отдел в РИО на МОМН-Хасково.

Оказа се, че в някой училища полът при приема отдавна е без значение. В хасковската математическа гимназия например влизат само знаещи.

"Ние приемаме учениците, на база техния резултат по математика", обясни Тодорка Милева - директор на ПМГ "Акад. Боян Петканчин".

Опасенията на някои родители са, че без квоти елитните паралелки ще се превърнат в девически. Аргументите са, че дамите по принцип са повече , че мъжете не били толкова ученолюбиви.

Опитът на хасковската математическа обаче опровергава подобни разсъждения. В 10 Б клас например съотношението момчета- момичета е 17 към 9, в полза на мъжкия пол.

За да не се създава напрежение по места, от Министерство на образованието тръгват по училищата, за да убеждават ръководствата, че важни са знанията, а не полът, посочва bTV.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиКоментари

Коментар: 1

vreme be6e momi4etata sa stra6no onepravdani po tozi na4in


  • 1

Добави коментар