Вариант 2 на изпита

69
Вариант 2 на изпита

По математика

58 909 седмокласници се борят за 38 000 места с вариант 2 на изпита за външно оценяване по математика. За втора поредна година единният изпит се провежда в два модула.

Първият е за всички ученици, той се състои от 25 задачи и носи 65 точки, а вторият включва пет задачи с отворен отговор и е за кандидатстване в профилираните училища и паралелки. При правилното решение на втория модул кандидат-гимназистите ще получат до 35 допълнителни точки, посочва dariknews.bg.

От два модула се състои и изпитът по математика, с който се дава шанс на седмокласниците да кандидатстват в профилираните гимназии и паралелки. Оценката от приемния изпит се формира въз основа на резултатите от двата модула, общият брой точки от които е 100.

Заместник-министърът на образованието Милена Дамянова заяви, че няма промени в учебно-изпитната програма от миналата година.

"Задачите са от учебно-изпитната програма, която е обявена още от миналата година, промени в нея няма. Този единен изпит, който ние въведохме, се прави за втори път и е доста успешен, защото не натоварва децата с допълнителни изпити, освен това националното външно оценяване се използва за прием в тези гимназии и вече и самата методология на изработване на задачите се доближава до тази на международните изследвания, по които мерят учениците в девети клас, така че аз смятам, че правим крачка в тази посока", обясни Дамянова.

На 27 май се проведе първият изпит за външно оценяване по български език и литература. Резултатите от двата изпита ще станат ясни на 10 юни, заявиха още от министерството.Добави коментар