В градината ще отглеждат зеленчуци

69
В градината ще отглеждат зеленчуци

Децата сами ще се грижат за биопродукцията

Децата от десет детски градини в София ще отглеждат сами биозеленчуци. Проектът е на фондация "Заедно", която е осигурила всичко необходимо - сглобяеми сандъчета, пръст, семена, хумус, материали и инструменти.

Опитът показва, че за целта са нужни минимум 20-30 квадратни метра от двора, за да могат децата да се разминават между лехичките, обяснява представителят на фондацията Мария Димитрова.

Биоградинките са изключително популярна по света практика за екологично образование. У нас е реализиран един такъв проект. В него миналата година се включиха децата от ЦДГ 93 "Славейче" в квартал "Лозенец" .

Идеята на проекта е да се работи както с децата, така и с родителите, посочва bTV. Десетина майки и татковци ще трябва да помогнат с труд и да отделят няколко уикенда, в които с работни дрехи да се включат в инициативата. Те ще трябва да сглобят сандъчетата, да ги напълнят с пръст и да окопават, когато е нужно.Децата участват в проекта от самото начало - планират градинката, рисуват как ще изглежда и какви зеленчуци ще има в нея, получават семена, които трябва да превърнат в разсад вкъщи, засаждат зеленчуците, наблюдават растежа им и ги поливат.

Оказва се, че това е идеалният инструмент за учене с преживяване, коментира Мария Димитрова, позовавайки се на миналогодишния си опит. Напреднахме и по математика, като броихме листенцата и цветенцата, както и по български език – като маркирахме видовете зеленчуци с буквички. Напреднахме в разпознаването на форми и цветове.

Като постижение организаторите отчитат и факта, че от поливане на "моите зеленчуци", децата са преминали към грижи за "нашата градинка".

За да кандидатстват по проекта, детските градини трябва да бъдат държавни, да разполагат с хубав двор, да имат позитивен екип и директор, "отворен" за алтернативните форми на екообразование, каза Димитрова.Коментари

Коментар: 1

това е супер идея


  • 1

Добави коментар