Ужасните две

294
Ужасните две

Когато ангелчето се превърне в чудовище

Ако детето ви е на прага на втората си година, най-вероятно всекидневно се чудите дали някъде навън не сте го сменили с чуждо. Изведнъж вечно засмяното бебе се е превърнало в капризно и мрънкащо дете. Е, добре дошли на борда на ужасните две. Или в бебешкия пубертет.

Всъщност, държанието на малкото е повече от естествено. То се бори за своята независимост, която след прохождането вие рязко се опитвате да ограничите. Дразни се, че не го разбирате заради недоразвития речник, а му се ще да каже и попита толкова много неща. Ето и още от промените у детето, които ще ви подготвят какво да очаквате.

Не искам да ям
През този период много майки изведнъж се сдобиват със злояди деца. Най-лошото нещо, което можете да направите, е да настоявате без край или да прибегнете до хранене насила. Не забравяйте, че периодът на най-активен растеж вече е отминал и е нормално детето да не се нуждае от толкова много храна. Освен това сядането на масата е много по-безинтересно от бутането на колата по пистата.Искам сам
Детето ви вече не е бебе. И това си личи от проявите му на независимост. То може само да пие от чаша, да държи лъжицата и дори да слага шапката си. И преди да се натъжите от това, че вече не сте толкова нужни, прочетете за следващата промяна.

Искам мама
В този период страхът от раздялата е най-голям. За да го преодолеете, оставяйте детето по-често на грижите на други членове от семейството. И не преживявайте отделянето от него като трагедия. Не по-малко важна в случая за чувствата на мъника е и вашата нагласа.

Просто искам
Иска кола, после бонбони, след това на пързалката и така до безкрай. А ако не получи нещо от списъка "Аз искам", се тръшва на пода, плаче, хапе и рита. Силните емоции са един от най-характерните белези на Ужасните две. Детето не го прави нарочно - то просто още не се е научило да ги контролира. Нещо, което понякога е трудно и за възрастните.Ето и най-характерните неща за периода, които ще ви покажат, че бъзвъзвратно сте навлезли в него.

Любимите думи на детето вече са "Не", "Не мога", "Не искам", "Това е мое".
Гледа те в очите и прави точно обратното на това, което му казваш.
Раздразнително е, сърди се и е вечно намръщено.
Има нужда от повече самостоятелност.
Убедено е, че шефът вкъщи в никакъв случай не си ти.Добави коментар