Ужасните две

190
Ужасните две

Ако имате дете на две години, знаете за какво става въпрос

Защо ги наричат така ли? Вероятно заради особения начин на изразяване на емоциите, практикуван от 2-годишните.

На тази възраст чувствата са необработени и силни. А децата държат да ги покажат на света точно така - в суровия им вариант. Ако 2-годишното дете е щастливо, то ще пее, ще тича и ще предаде позитивната си енергия на целия свят (и на вас).

Ако обаче реши да е тъжно, ще тъжите всички заедно. Най-неприятно е, когато трябва (просто е неизбежно) да е ядосано - тогава хапе, рита, крещи, събаря, може и да хвърли нещо по вас.

Много е вероятно до този момент да не сте виждали точно такъв израз на емоции - неподправен, без каквито и да е задръжки, чист и суров.

Периодът е наистина тежък, но „ужасен” е може би малко прекалено. Освен това има ясна граница на продължителност - най-много до 3-тата година.

Тогава детето започва да забелязва и идентифицира емоциите си. Разбира се, идва ред на следващия проблем - трудността да ги обясни и опише, но с това ще се занимаете, когато му дойде времето.

Със сигурност обаче ще сте в състояние да проявите разбиране - усещането на детето, че емоциите са нещо всепоглъщащо и неконтролируемо, вероятно е спохождало (и до днес) и самите вас. Опитите да ги обясните и подредите заедно ще са приятно и обогатяващо занимание, макар и невинаги успешно.Добави коментар