Уседналост за първи клас

143
Уседналост за първи клас

30 основни школа стават обединени

Уседналостта да стане част от единните критерии за прием в първи клас от следващата учебна година. Тази идея ще обсъди образователното ведомство със Столичната община, съобщи просветният министър Красимир Вълчев след блиц контрол по време на ресорната парламентарна комисия.

Въпросът за промени в критериите се поставя на дневен ред, след като родители сезираха прокуратурата за съмнения в злоупотреби с адреса при документите за прием в първи клас. Както „Монитор“ вече писа десетки деца, живеещи на метри от оградата на столичното 51-во училище, са останали извън школото след първото класиране. Подозренията са, че много от родителите на приетите деца са променили адреса си непосредствено преди кандидатстването.

Миналата година всяко училище само определяше критериите за прием. От тази година, обаче Столична община спусна единни критерии, като адресът има основна тежест, но уседналостта липсва като изискване. Надявам се до 30 септември всички ученици във втори и шести клас да имат нови учебници, обясни още Красимир Вълчев. Той допълни, че на някои места е възможно да има забавяне в доставянето на помагалата за началото на учебната 2017-2018 година, когато обаче обикновено се преподават преговорните уроци.

Там, където учебниците още не са достигнали до чиновете на учениците, ще се използват материали в електронен формат 30 школа са одобрени да бъдат преобразувани от основни в обединени, съобщи още образователният министър. Според Закона за предучилищно и училищно образование основно образование ще се завършва след седми клас, а не след осми, както досега, съобщава вестник "Монитор".

Затова досегашните основи училища имат два варианта – да си останат такива, но да имат ученици до 7 клас или да се преобразуват в обединени – до 10 клас, когато се завършва и първата гимназиална степен. Образователният министър обясни, че общо около 50 училища са поискали да променят статута си и да станат обединени. Комисиите продължават да разглеждат документите, допълни още Красимир Вълчев.

Добави коментар