Университетите с най-добра репутация

80
Университетите с най-добра репутация

Харвард отново на първо място

Харвардският университет отново оглави класацията на най-престижните висши учебни заведения в света, докато Масачузетският технологичен институт и Кембриджкият университет запазиха второто и третото си място респективно, информира Bloomberg.

Станфордският университет заеме четвъртото място в класацията, изпреварвайки Калифорнийския университет, Бъркли, който пък пада до пето място в тазгодишната класация, публикувана от лондонското списание Times Higher Education. Оксфордският университет отново се нарежда на шесто място. Той е и единственото неамериканско висше учебно заведение в челната десетка.

Във второто си издание класацията на списанието подрежда световните университети само по тяхната академична репутация, въз основа на получените 17 554 мнения на хора от 137 страни. Повече от участниците в проучваните са академици, които са били помолени да класират качеството на преподаване и световното влияние на научните изследвания.

Резултатите от проучването показват, че разликата между първите шест университета в класацията, или “световният супер елит”, и останалите се увеличава, казва Фил Бейти, редактор на класацията.

“Целият свят като че ли смята, че тези шест учебни заведения са много пред другите и това е странно”, казва Бейти. “Техните марки са изключително силни в световен мащаб. Концепцията за репутацията е изключително мъглява, но и много силна по отношение на спечелването на уважение в истинския свят”.

Университети от Китай, Тайван и Сингапур се изкачват в класацията, което бележи началото на промяна от Запад към Изток. Китайският университет Синхуа се изкачва с пет места до 30-о място, докато Пекинският университет се придвижва от 43-о до 38-о място, съобщи profit.bg.

Хонконгският университет се изкачва с три места нагоре до 39-о, а Националният университет на Сингапур вече е на 23-о място, в сравнение с 27-о миналата година. Националният университет на Тайван вече влиза в първите 70, в сравнение с мястото му между 80 и 90 миналата година.

“Забелязва се тенденция на изкачване в класацията на всяко едно от водещите азиатски учебни заведения”, казва Бейти. “Има значителна тенденция на спад в в някои части от Запада и вълнуващ напредък в ключови части от Азия”.

В челната двадесетица на университетите с най-добра репутация в света успяват да влязат едва шест учебни заведения извън САЩ. Три са британски, а Япония и Канада се представени от два и един университета респективно.Добави коментар