Уникалните умения на бебетата

444
Уникалните умения на бебетата

Те умеят невероятни за възрастните неща

Бебетата изглеждат толкова подкупващо сладки и нуждаещи се от много грижи същества. И в много отношения наистина са такива. Но въпреки очевидното, като например, че не могат да държат главата си изправена, трудно фокусират погледа си и тепърва ще натрупват знания за живота, те притежават някои невероятни умения, с които могат истински да ни впечатлят.

Това са все неща, които новородените правят по-добре от всеки пораснал човек. Много от тях са умения, свързани с оцеляването, а други са просто резултат от свежата необременена перспектива на бебетата относно света, в който наскоро са навлезли, посочва zdrave.bg.

Воден инстинкт

Новородените имат истинска арсенал от природно заложени рефлекси. В процеса на растежа те се проявяват все по-рядко, тъй като детският мозък постепенно привиква към въпросите, свързани с оцеляването.

Един от тези рефлекси е този за гмуркане, известен още като брадикардичен отговор, който се проявява през целия живот на водните животни, като например тюлените и китовете. Инстинктът, според учените, най-вероятно е останал заложен в човешката природа от древните водни видове, с които сме свързани.

Какво представлява това умение? Бебетата до 6-месечна възраст естествено задържат дъха си, ако главичката им бъде залята с вода. В същото време сърдечният им ритъм намалява и по този начин им помага да запазят кислорода, а кръвта циркулира основно между най-важните им жизнени органи – сърцето и мозъка. Този отговор на организма позволява на попаднало под вода бебе да остане живо много по-дълго от възрастен човек при същите обстоятелства.Бързо учене

Бебетата трупат знания изумително бързо. Почти всяко тяхно преживяване се превръща в перманентно правило като конструира нов синапс – връзка между мозъчни клетки, наречени неврони. Докато навърши 3-годишна възраст, мозъкът на детето вече е формирал около 1000 трилиона такива връзки – или два пъти повече, отколкото имат възрастните. Някъде около 11-та година мозъкът започва да се „отървава” от излишните връзки чрез процес, който науката нарича „съкращаване”.

Квантова интуиция

Квантовата механика, странната съвкупност от правила, които управляват поведението на елементарните частици, е прословута с това, че е много объркваща. Според нея една частица (като електрон или фотон) не се намира нито тук, нито там, но е и навсякъде едновременно – като облак. Само при големи групи частици облакът изчезва, което определя конкретното място на нещата по света.

А пречката е доста елементарна, но и почти общовалидна за всички хора: преживяването на нашата обективна реалност ни пречи да разберем квантовата механика –дори Алберт Айнщайн не е успял интуитивно да я проумее. Новородените бебета обаче не са привикнали да възприемат реалността по този обективен начин и затова са единствените живи същества, които интуитивно разбират квантовата механика.

До навършването на 3 месеца те нямат усещане за „постоянство на обекта” и не разбират, че той може да е само на едно място в даден момент. Много игри-експерименти доказват това - бебетата мислят, че един скрит обект може да е абсолютно навсякъде. Това е първична демонстрация на интуицията им за квантовата механика.Чувство за ритъм

Независимо дали след десетина години ще бъдат звезда в танците или ще имат два леви крака, всички бебета се раждат с вродено чувство за ритъм. Това е ясно демонстрирано от резултатите на изследване, проведено през 2009 г.

В него екип от европейски изследователи пускали ритъм на барабан на спящи бебета на по 2-3 дни. От време на време пропускали някой такт, като по този начин нарушавали ритъма. Когато това се случело, електродите, свързани към главата на бебетата, отчитали, че в мозъка им се генерира ключов отговор, който показвал, че очакванията им не са оправдани (съответно, че правят разлика между правилния и нарушения ритъм).

Възможно е сърдечният ритъм на майката да е програмирал усещането за ритъм на бебетата още докато са в утробата. Или пък това умение е инстинктивно. Независимо от първопричината, учените вярват, че този усет за ритъм помага на бебето да научи и идентифицира различни ритми – например на гласа на родителите си или на думите в родния си език.

Сладки по рождение

Ако се замислим, бебетата са толкова патетични, нуждаещи се от постоянна грижа (т.е. безпомощни), а за мнозина и скучни, че биха били напълно пренебрегвани, ако не бяха толкова сладки. В скорошно изследване екип от китайски и канадски психолози открил, че и мъжете, и жените смятат, че бебетата са „далеч по-сладки от прохождащите деца”, които обаче пък били посочени като по-сладки от по-големите деца.

Това усещане у възрастните спрямо малките деца изчезва постепенно, след като те достигнат 4-5-годишна възраст. Според учените именно тогава идва моментът, когато лицевата структура става по-малко привлекателна.

Преди това бебетата имат точно чертите, които ние като вид намираме за мили и красиви - изпъкнало чело, голяма глава, кръгло лице, големи очи, малък нос или уста. Тези отличителни черти натежават над естествено пораждащото се отвращение от миризливите пелени.

Привлекателният външен вид на бебетата наистина е изконно заложен въпрос на живот и смърт. Любопитен факт – според различни изследвания новородените с малки очи, плоски чела и квадратни лица получават по-малко внимание не само от непознати, но и от самите си родители.Добави коментар