Уникални училища от цял свят

183
Уникални училища от цял свят

Как изглежда училището на бъдещето?

Образованието е важно за всеки човек – не само заради нещата, които научава, но и заради опита, способността да общува, да разсъждава, определя развитието и интересите си, а оттам и живота, дори. Ето защо много важна задача за една страна е, да осигури достъп до образование и да се стреми да повиши нивото на грамотност на своите граждани - нещо, което допринася най-много за бързото й развитие. Някои хора обаче считат традиционния начин на обучение и преподаване за малко остарял и според тях това, от което се нуждае светът, са не само групи от хора, които могат да четат и пишат, но и да направят нещо творческо от тези способности. Така се ражда идеята за различни училища, които в началото изглеждат странни и причудливи, но в действителност са отражения на едно по-прогресивно бъдеще, като училището на бъдещето, което има за цел да проучи начините за по-добра подготовка на учениците за успех в нашия дигитален свят и глобалната икономика.

Валдорфски училища

Валдорфското образование се основава на образователната философия на Рудолф Щайнер, основоположник на антропософията. Педагогиката набляга на ролята на въображението при ученето, като се стреми цялостно да интегрира интелектуалното, практическото и художественото развитие на учениците.

Стратънското планинско училище

Какво бихте си помислили, ако ви кажем, че има училище, което се фокусира върху зимните олимпийски игри? Да, има, планинското училище в Стратън, щата Върмонт, се определя като „академия за зимни спортове“.

Хамбургерски университет (Hamburger University)

Университетът е основан през 1961 г. от Рей Крок, за да преподава тайните на Макдоналдс. Първият университет е в Оук Брук, Илинойс, западно предградие на Чикаго, но сега има филиали в Токио, Лондон, Сидни и Шанхай. И преди да се посмеете на всичко, имайте предвид, че в момента да влезете в Харвард е по-лесно, отколкото в университета Макдоналдс в Китай, тъй като ще бъдат приети по-малко от един процент от кандидатите.

 Play Mountain Place


Play Mountain Place е фокусирана върху деца хуманистична, прогресивна, алтернативна, експериментална, предучилищна програма, намираща се в Лос Анджелис. Повече от шестдесет и пет години децата се насърчават да откриват радостите от ученето според собствените си интереси, със собствено темпо, като всички те са подкрепени от най-дълбокото уважение към достойнството и стойността си. В това училище програмирането и стандартните уроци (история, математика и граматика) имат второстепенна роля.

 Университет Наропа

Университетът Наропа е частен колеж по либерални изкуства в Боулдър, Колорадо. Основана през 1974 г. от тибетския будист Чьогям Трунгпа, той е кръстена на индийския будистки мъдрец от единадесети век Наропа, игумен на Наланда. Наропа насърчава нетрадиционните дейности като медитация в допълнение към традиционните подходи за учене.

Школата на Махариши


Школата на Махариши от епохата на Просвещението е независимо подготвително училище, разположено в Феърфийлд, Айова. Училището има политика за отворен прием и учебната му програма включва практиката на трансцендентална медитация, както и традиционните академични предмети и курс по наука за творческа интелигентност. Въпреки че е необичайно училище, неговите ученици са получили множество награди в държавни, национални и международни състезания за наука, изкуство, творчество и лека атлетика, като момчетата от отбора по тенис печелят множество национални титли.

Начално училище в Гулу

Гулу е отдалечено китайско планинско селище, разположено в национален парк, изпълнен с каньони, пропасти и надвиснали скали. Основното училище в селото е може би най-отдалеченото в света. Необходими са пет часа, за да се изкачите от подножието до училището.

Горска детска градина


Горската детска градина е за деца на възраст между три и шест години, и се провежда почти изключително на открито. Каквато и да е времето, децата се насърчават да играят, опознават и учат в гора или естествена среда. Те са известни и като Waldkindergarten в Германия, където са доста популярни.

Училище в Бърджис Хил

Тази експериментална школа във Великобритания е открита през бунтовническите шестдесетте години и заслужава да влезе  тук, тъй като е едно от най-прогресивните училища в целия свят, особено като се има предвид колко строг е бил британския живот тогава. Това училище позволява на своите ученици да правят почти всичко, което искат. Искаш цигара по време на час? Няма проблем. Форсиране през училищната площадка с мотор? Давай!

Бруклинско безплатно училище


Мисията на свободното училище в Бруклин е образованието, насочено към социалната справедливост. То ангажира студентите и служителите в демократичното вземане на решения и решаването на проблеми. Училището няма оценки, няма тестове и няма задължителни часове или домашни. Освен това, студентите могат да напускат учебните часове, както желаят.

 Добави коментар