Умения, които децата трябва да започнат да учат в най-ранна възраст

191
Умения, които децата трябва да започнат да учат в най-ранна възраст

Жизнените умения са ценни уроци, които децата ще използват през целия си живот

Жизнените умения са ценни уроци, които децата ще използват през целия си живот. Но повечето не се научават как да се справят в реални ситуации, докато не стигнат до гимназията. Не чакайте децата ви да станат тийнейджъри, за да ги научите на някои основни неща.

Умения за вземане на решения

Взимането на решения е житейско умение, което всяко дете трябва да започне да учи в ранна възраст. Започнете с елементарни неща като шоколад срещу ванилов сладолед, сини чорапи или бели чорапи, игра на влакове или игра на коли. Когато децата достигнат начална училищна възраст, те могат да започнат да учат за наградите от добрите решения и последствията от лошите решения. Заедно обсъдете даден избор. Помогнете им да преценят възможностите си, преценете плюсовете и минусите на това решение и след това ги оставете да вземат окончателното.

Здраве и хигиена

Децата ви никога не са твърде малки, за да започнат да се учат на здраве и хигиена. В забързаното си ежедневие казваме на децата си да се къпят, да си мият зъбите, и ръцете си и да сменят бельото си. Никога обаче не им казваме защо.

Обяснете защо здравето и хигиената са много важни и им създайте здравословни навици. Ако е необходимо, направете списък и отмятайте задачите всеки ден.

Управление на времето

Всеки родител знае колко важно е управлението на времето, но също така и децата трябва да започнат да се учат как да разполагат с него. Това ще им помогне да планират дните, уроците, да станат господари на времето, за да могат да правят всичко - от ставане по график до ходене на работа на време след години.

Приготвяне на храна

Дори най-малките деца могат да се научат как да приготвят храна в кухнята. Не говорим за вечеря с пет ястия, разбира се, но можете да ги научите как да направят сандвич или как да използват микровълновата. С времето децата стават по-уверени в кухнята, потепенно могат да добавят и други умения в приготвянето на храна.

 

Управление на парите

Учим децата си да броят. Учим децата си на основна математика. Можем да се възползваме от тези уроци и да ги превърнем в житейски умения, които да започнат да използват. Управлението на парите е нещо, с което възрастните имат проблеми. Сега е идеалният момент да започнете да преподавате на децата си уроци за парите, за тяхното значение и за това как да ги управляват, така че те да бъдат по-добре подготвени, когато започнат да печелят собствени.

Почистване

Понякога за родителите е по-лесно да се справят с цялата домакинска работа сами. Това е пропусната възможност за нас да научим децата си как да поддържат къщата чиста, което в крайна сметка ще трябва да знаят, когато излязат от дома и имат собствена къща, за която да се грижат.

 

Пране

Ако имате деца, има много пране. Ученето на децата си как да перат и сгъват прането е не само умение, което ще им помогне по – нататък, но и ще ги научи на различни неща. Малчуганите могат да научат много, като например да сортират дрехи по цвят и да усещат различните текстури. Когато пораснат, децата могат да започнат да слагат дрехите в пералнята и да ги прехвърлят в сушилнята. След това децата в началното училище могат да се научат как да пускат пералнята и сушилнята и колко перилен препарат е необходим.

Сравняване при пазаруване

"Искам го! Искам го! Искам го!" Колко пъти сте чували това, когато децата ви видят бонбони, играчка….почти всичко друго, което те смятат, че трябва да имат в момента?

Когато сме пораснали, знаем стойността на парите и важността на пазаруването със сравнение. Въпреки това, често пренебрегваме това ценно житейско умение, на което трябва да учим децата си.

Следващия път, когато сте в магазина с дете, изискващо от вас да дадете парите си за неговите неща, обяснете им, че всяко нещо си има цена и понякога нещо, което те искат тук, може да се намери на по-ниски цени.

Поръчка в ресторанти

Като родители сме склонни да правим поръчка на децата си в ресторанта, само за да улесним сервитьора. Въпреки това, оставете ги сами да изберат и поръчат за себе си. това им помага да са по – уверени и дори ги забавлява.  

Да се приготвят

Децата могат да се научат как да се подготвят сами в ранна възраст. Нека избират дрехите, които ще носят на следващия ден, преди да си легнат. Научете ги, че след като станат трябва да се измият, да се облекат и да закусят. Това ги прави самостоятелни и по – уверени.Добави коментар