Училище от 1 септември?

89
Училище от 1 септември?

Ще има повече ваканции

„Идеята да се започне учебната година на 1 септември е обща идея на голяма група от хора“, заяви министърът на образованието Сергей Игнатов пред Нова телевизия. „Аз съм привърженик на тази идея, защото стартирането на 1 септември ще даде възможност за повече ваканции“, каза министърът.

„Тази година учениците ще започнат пак на 15 септември, но по-голяма част от частните училища започват от 1 септември. Голяма част от българската интелигенция използва между 1 и 15 септември да почиват и затова ние трябва да се съобразяваме и с това. Аз ще се съобразя с обществения интерес и с общественото мнение по този въпрос. Тази година ще имаме по-чести, но по-кратки ваканции, без да орязваме учебния процес. По-дълга е коледната ваканция, има една малка - през януари“, уточни Игнатов.

„Сега анализираме, всичко, което се случва в летните лагери“, каза Игнатов като визира трагедията отпреди няколко дни, когато 15-годишно момиче се удави край Созопол. Той съобщи, че за случая се води разследване. „Дори и учителите да са много строги, ако няма „закваската" от семейството, то винаги може да избяга“, заяви министърът.

На въпрос за квотния принцип за ромчета в българските училища Игнатов каза, че това не е толкова важно, колкото интеграцията на малцинствата в българското общество. „Има райони, в които в класа са повече ромчета, а българчета са две - три“, каза той.

„Искаме целия този свръхакадемизъм, който е наложен в училището да се премахне, децата да бъдат научени практично и на реални неща“, заяви Игнатов като отбеляза, че е направен преглед на държавните образователни изисквания. „Имаме нужда от модернизация на нашето предучилищно и училищно образование, надяваме се, че обществото ще ни подкрепи“, завърши той.Добави коментар