Училищата обучават безработни

124
Училищата обучават безработни

Дават ненужна квалификация

Основен проблем в по-малките общини е безработицата сред младите хора. Една от причините - след като завършат училище, младежите излизат на пазара на труда без нужната квалификация.

В същото време фирмите страдат от недостиг на необходимите им специалисти. Според бизнесмените училищата не са в час с пазара на труда и на практика обучават безработни, посочва bTV.

За да се осигури реализация на завършващите ученици, бизнесът предлага училищата да изхвърлят ненужните специалности и да ги заменят с нови.

„Ние се стремим да бъдем актуални и да се спираме на онези специалности, които са търсени и които ще дадат максималната възможност за реализиране на нашите ученици. По-малък е интересът към счетоводната отчетност като професия и към банковото дело. Нова специалност при нас от тази година е електронната търговия,” похвали се Георги Николов, директор на Професионална гимназия по икономическа информатика "Джон Атанасов" в Търговище.

Бизнесът и училища се договориха за дни на отворените врати в големите предприятия за ученици, както и за специални програми за стаж в заводите.Добави коментар