Училищата не искат ромчета

102
Училищата не искат ромчета

За ромите образованието не е необходимост

Училища не искат да запишат ромски деца, основният аргумент е, че нямат места. Това обявиха от сдружение "Деца и юноши", които работят по проект за включване в училище и в детска градина на деца от 3 до 16-годишна възраст от три ромски квартала на София.

От сдружението заявиха, че много трудно директорите откликват на желанието им да запишат ромски деца в училище. От 59 деца, с които работи организацията, са записани едва 12. Притесненията на директорите са свързани най-вече с това да не се наруши процентното отношение между децата от български и ромски произход.

Друг мотив за отказ е, че родителите на деца с български произход биха ги отписали от съответното училище, обясни изпълнителният директор на сдружението Марияна Писарска. Необходимо е да се измести фокусът от това не как изглеждат децата и от какъв произход са, а към необходимостта да се образоват и изградят като пълноправни хора, коментира тя.

Проблем при голяма част от ромските деца, които скитат по улиците, е и нагласата на семействата им. Трудно е да убедиш ромите, че образованието е необходимост, коментира Александър Малински от сдружението. Той съобщи, че 75 на сто от записаните на училище деца продължават да посещават занятия, но за останалите 25 процента се полагат много усилия.

Той посочи, че често и детски градини отказват да приемат деца от ромски произход е, но основна причина в тези случаи е хигиената. Когато родителите водят децата си мръсни в детската градина, от там имат пълни основания да ги върнат, както и от училище.Добави коментар