Учениците имат все повече знания за сигурността в интернет

34
Учениците имат все повече знания за сигурността в интернет

Това показва анализът на резултатите от тазгодишното национално външно оценяване по информационни технологии след 10-и клас

Учениците в страната имат все повече знания за сигурността в интернет и защитата от вируси. Това показва анализът на резултатите от тазгодишното национално външно оценяване по информационни технологии след десети клас, съобщават от пресцентъра на МОН, цитирани от БТА.

Оценяването се е провело в 928 училища в страната и в него са участвали близо 45 000 десетокласници. Тестът е бил разделен на две части. Първата е съдържала 20 задачи с избираем отговор, които се генерират на случаен принцип по време на самото изпитване.

Най-добре учениците са се справили с въпросите за безопасна работа в мрежова среда, защита от вируси и работа със споделени документи, показват резултатите. Втората част на оценяването е била практическа, като отново всеки е получил персонален вариант на задачата. 98% от явилите се са работили по нея, а повече от половината ученици не са се затруднили при решаването й. Най-добре са се представили десетокласниците в Търговище, Русе и Ловеч.

От положилите изпита 73% са получили сертификати за владеене на дигитална компетентност по Европейската рамка за оценяване. Те са успели да отговорят вярно на 50% или повече от въпросите. Средният резултат от външното оценяване тази година е 35,88 точки, което е почти 60% успеваемост. Това е и най-високото постижение досега, отбелязват от МОН.

Добави коментар